Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:08 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acordul asupra programului nuclear Secretarul de stat american și ministrul de externe iranian, recompensați

ro

25 Oct, 2016 08:28 1870 Marime text
Șeful diplomației americane John Kerry și omologul său iranian Mohammad Zavad Zarif au obținut un premiu diplomatic internațional pentru acordul istoric asupra programului nuclear iranian, au anunțat ieri institutul Chatham House din Londra și Departamentul de Stat al SUA, relatează AFP, citat de Agerpres.

Cei doi miniștri, care au negociat între 2013 și 2015 atât în cadrul unor discuții bilaterale, cât și în formatul "5+1" (SUA, China, Rusia, Franța, Regatul Unit, Germania), au primit acest premiu ca o "recunoaștere a rolului lor crucial în 2015" pentru deblocarea "unuia din impasurile cele mai dificile ale relațiilor internaționale din secolul al XXI-lea", a salutat evenimentul Chatham House într-un comunicat.

Acordul, destinat să garanteze natura pașnică a programului nuclear iranian în schimbul ridicării unor sancțiuni, a fost pecetluit în 14 iulie 2015 și pus în aplicare în 16 ianuarie a anului următor. El era considerat de "mulți ca imposibil", dar s-a dovedit a fi "o victorie pentru diplomație și împotriva proliferării nucleare", a estimat celebrul think tank cu sediul la Londra.

La Washington, Departamentul de Stat, care nu întreține relații diplomatice cu Teheranul, a indicat că John Kerry este "recunoscător că a fost selectat pentru acest premiu", subliniind totodată că a fost un "efort internațional împreună cu ceilalți membri ai '5+1' și UE".

În timpul încheierii acordului, zvonuri circulau despre un eventual premiu Nobel pentru Pace care ar fi urmat să fie decernat în toamna anului 2015 grupului '5+1' sau lui Kerry și Zarif.

Acest succes diplomatic major a permis începerea unui dezgheț timid al relațiilor între SUA și Iran, dar climatul s-a tensionat din nou în urma politicii considerate belicoase a puterii șiite în Orientul Mijlociu și a reticențelor băncilor internaționale de a investi în Republica islamică.

Premiul Chatham House i-a recompensat în anii trecuți pe fostul secretar de stat și actual candidat la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, pe opozanta birmaneză Aung San Suu Kyi și organizația Medici fără Frontiere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii