Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzați de DNA de un prejudiciu de peste 13 milioane de lei, din jongleriile cu firme

ro

26 Jul, 2016 10:52 2154 Marime text
Doi bărbați și o firmă au fost deferiți instanței în urmă cu scurtă vreme de către procurorii anticorupție, care îi acuză că ar fi creat un prejudiciu de peste 13 milioane de lei, în urma deducerii fictive de TVA.

Redăm în continuare comunicatul oficial remis de Direcția Naționala Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș.

Anchetatorii au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Istvan Kepe, pentru participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și spălare de bani, în formă continuată.

Alături de el, a mai fost deferit instanței, dar în stare de libertate, și Ilie Cengher, administrator al SC Iliudicris SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și uz de fals  (70 infracţiuni).

Nu în ultimul rând, SC ILIUDICRIS SRL a fost acuzată de evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și uz de fals  (70 infracţiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2009, inculpatul Kepe Istvan a început să desfăşoare acţiuni pregătitoare pentru crearea unui lanţ de tranzacţionare fictivă, prin controlul mai multor societăţi comerciale, în scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului român. Lanţul de tranzacţionare, ce a fost finalmente creat şi controlat, a cuprins relaţii comerciale fictive între 6 societăţi comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL.
Concret, inculpatul Kepe Istvan a determinat cu intenție, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârșirea, fără vinovăție, a infracțiunii de evaziune fiscală prin evidențierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziția acestuia de către inculpatul Cengher Ilie, în care erau înscrise mențiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri.
Ulterior, contabilul a completat cu menţiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare/trimestriale pentru SC Iliudicris SRL pe care ulterior le-a depus la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Harghita.

În același context, inculpatul Cengher Ilie, în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepție în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepționat mărfuri pretins achiziționate de la o societate de tip „fantomă” controlată de inculpatul Kepe Istvan. Aceste înscrisuri au fost încredinţate aceluiași angajat spre a fi evidenţiate contabil şi pe care acesta le-a prezentat organelor de control din cadrul Agenției Naționale De Administrare Fiscală - Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Harghita cu ocazia unui control efectuat în perioada  01.02.2012- 23.03.2012.
Urmarea acestor demersuri a fost prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 13.847.086,87 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
O parte din acești bani, respectiv 2.633.335 lei, au fost transferați în contul aceleiași firme „fantomă” şi retrași ulterior de o persoană de încredere a inculpatului Kepe Istvan, în final, banii ajungând la acesta din urmă, care cunoștea proveniența lor ilicită.
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Cengher Ilie și Kepe Istvan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii