Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:40 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul.ro Misterul marinarilor români morţi la Revoluţie tocmai în Oceanul Atlantic. „Cred că i-au bătut pe securiştii de la bord“

ro

28 Dec, 2016 10:31 3516 Marime text
La data de 24 decembrie 1989, în timp ce în România oamenii încă erau împuşcaţi pe străzi, 14 marinari români mureau departe de casă, în apele Atlanticului, după ce cargoul pe care se aflau s-a scufundat în condiţii neclare. Nu se ştie nici acum de ce jumătate din echipaj a dispărut, iar cealaltă jumătate a ajuns la ţărm în siguranţă.

Cargoul Topoloveni, cu o capacitate de 4.800 tdw, construit în Şantierul Naval Brăila, a părăsit portul la jumătatea lunii decembrie 1989. Nava tocmai ieşise din reparaţii, unde i se înlocuiseră motoarele auxiliare. A fost încărcată cu role mari de tablă şi urma să facă prima oprire în porturile de la Anvers sau de la Amsterdam. Două zile mai târziu, nava s-a scufundat în condiţii încă misterioase, în Golful Biscaya din Oceanul Atlantic. 13 membri ai echipajului au supravieţuit, 13 au fost declaraţi decedaţi, iar unul înecat. Era o perioadă tulbure în ţară şi ancheta probabil s-a făcut în pripă. Cu sutele de morţi ai Revoluţiei, nimeni n-a mai stat să cerceteze condiţiile în care au decedat, departe de casă, alţi 14 români. Rudele marinarilor morţi nu şi-au găsit liniştea însă liniştea nici acum. În condiţiile în care autorităţile n-au făcut o anchetă minuţioasă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu adevărat la bordul navei, iar supravieţuitorii au tăcut, au început să se nască poveştile.

Sursa foto: Adevarul.ro

Articolul integral poate fi citit pe adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Geo 31 May, 2017 07:47 Cat de mult ii urăsc pe securisti ( pe acei ce fac rău, bineinteles), hai sa nu le aruncam în spate lucrurile acestea. Chiar nu s-a înțeles ca navele de 4800 dtw au fost cele mai proaste din punct de vedere al stabilitatii? Mai sunt în viata supraviețuitori ai dezastrului de pe " Topoloveni", cel mai bine ar fi sa fie intrebati și nu sa se inventeze tot feluri povestiri care mai de care mai stupide.