Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul.ro UPDATE. Vilă la Saint Tropez, cumpărată dintr-o fraudă cu terenuri din Constanţa. Numele lui Claudiu Palaz, vehiculat în acest caz

ro

08 Feb, 2016 11:24 4849 Marime text
 
Ionel Stoica arată într-un articol publicat în Adevărul despre milionarul Horia Simu, care şi-ar fi cumpărat o vilă la Saint Tropez, din banii pe care i-ar fi câştigat după o retrocedare frauduloasă de circa 7,8 milioane de euro a unui teren din Constanţa. Potrivit denunţătorilor din acest dosar - omul de afaceri Dorin Cocoş şi Gabriel Surdu, fost şef la RA-APPS - ca să faciliteze escrocheria, fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, ar fi încasat şi ea 400.000 de euro, potrivit Adevărul.ro, unul dintre cei care ar fi contribuit la ducerea la îndeplinire a acestui plan ar fi fostul prefect al Constanţei, Claudiu Palaz.

Precizăm că în acest dosar, fostul priamr al constanţei, Radu Mazăre, a fost citat în calitate de martor chiar săptămâna trecută.

Citeşte şi: 


Nume grele apar ca martori denunţători în cel mai recent caz de corupţie de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în care fostul preşedinte al instituţiei, Crinuţa Dumitrean, este acuzată că ar fi luat o şpagă de 400.000 de euro. Cel care i-ar fi dat mita este milionarul Horia Simu, care a apelat la relaţiile acesteia cu Dorin Cocoş şi Gabriel Surdu. În acest caz sunt puşi sub acuzare mai mulţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) – Remus Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan, Cătălin Teodoresc şi Cristian Mihai – pentru că au avizat plata unor despăgubiri considerate ilegale, dar şi expertul Alina Dima care ar fi luat mită pentru a  supraevalua valoarea terenurilor.  

Totul începe în octombrie 2009, atunci când off-shore-ul Rosintaly Management Limited (Cipru) a cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 25 hectare situat în Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi). Firma cipriotă este controlată de milionarul Horia Simu şi consultantul Adrian Thiess, dar în actele oficiale este reprezentată de avocatul Andrei Buliga. Într-un denunţ făcut la DNA, pe 18 iulie 2015, Simu şi Thiess au confimat că ei controlau Rosintaly şi au oferit mai multe detalii anchetatorilor. Pe 26 mai 2011,  ANRP a decis despăgubirea în acest caz pentru suma de 8.750.000 de euro (35 euro/mp). Procurorii DNA susţin că este vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 de euro.

Cum s-a ajuns aici? Reţeaua de interese Procurorii DNA susţin că imediat după ce Rosintaly ar fi dobândit drepturile litigioase, Simu ar fi încercat prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale şi Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să urgenteze obţinerea despăgubirilor la nivelul autorităţilor implicate: Primăria şi Prefectura Constanţa, ANRP şi CCSD. El era dispus să ofere 25% din suma pe care urma să o primească pentru a grăbi procesul de despăgubire.

Primul pas ar fi fost contactarea lui Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cel care i-ar fi facilitat legătura cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. Moldoveanu i-ar fi facilitat lui Simu întâlnirea cu unul dintre greii din Capitală, Gabriel Georgian Surdu – fostul şef al RA-APPS, judecat într-un alt dosar DNA pentru cumpărare de influenţă. Acest lucru s-ar fi făcut prin intermediul lui Ion Sterian – director tehnic la RA-APPS. 


Potrivit DNA, Simu a acceptat să cesioneze 25% din valoarea drepturilor litigioase către cei implicaţi: 10% lui Ionuţ Birişiu – în spatele căruia s-ar fi aflat Moldoveanu şi Sterian, şi 15% lui Aurel Nicolae (angajat la RA-APPS - n.r.) – în spatele căruia s-ar fi aflat Cocoş şi Surdu. Surdu şi Cocoş au denunţat al DNA că i-au dat Crinuţei Dumitrean mită suma de 400.000 de euro, pentru a facilita desăgubirea. Surdu a povestit că şpaga a dat-o în august 2011 în biroul de la ANRP al Crinuţei Dumitrean. Cocoş mai este judecat într-un dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP- în care este implicată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dar şi în cazul „Microsoft”.

Articol complet pe Adevărul.ro

UPDATE, ora 11,50
Potrivit fostului prefect al Constanţei, Claudiu Palaz, faptul că numele său a apărut în acest dosar este un lucru firesc, întrucât prefecţii sunt cei care înaintau documentaţiile către Comisia Naţională din Cadrul Autorităţii Naţionale Pentru Restiturirea Proprietăţilor. 

„Nu ştiu detalii, decât ceea ce s-a vehiculat în presă. În perioada următoare, în funcţie de cum vor evolua lucrurile, sau ce va fi nevoie,  fără nicun fel de problemă, ceea ce cunosc voi pune la dispoziţie.
Probabil că am calitatea de martor în acest dosar, nu am fost citat încă. Dar nu am altă calitate, că altfel apărea în rechizitoriu. Din ce a apărut în presă calitatea pe care o pot avea în acest dosar este de martor“, a explicat Claudiu Palaz.


Acesta spune că relaţiile pe care le-a avut de-a lungul timpului cu Andrei Moldoveanu au fost unele bnormale, ierarhice.

„Mi s-a amintit numele de către cel care mi-a fost şef pe latură de informaţii. Nu am nicio treabă cu domnul Moldoveanu. Am avut o linie de muncă normală, era firesc prin natura funcţiei pe care am avut-o şi atât. Problemele personale ale domnului Moldoveanu nu sunt problemele mele. Era normal să apară numele prefectului Constanţei, cum este normal să apară numele tuturor prefecţilor, căci ei sunt cei care înaintau documentele către Comisia Naţională“, a conchis Claudiu Palaz 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii