Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:58 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agerpres.ro Unele dintre numele din Panama Papers se găsesc în diferitele operațiuni conduse de ANAF

ro

07 Apr, 2016 18:30 1973 Marime text
 
Unele dintre numele din listele Panama Papers se găsesc, cu siguranță, în diferitele operațiuni pe care le conduce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat, astăzi, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, la Europa FM.
 

"Acolo unde veniturile provin din activități mai puțin legale este acea tendință de a le ascunde. Acesta este în general comportamentul oamenilor cu posibilități financiare mai ridicate. Un om care trăiește din salariu nu are ce ascunde și nu are de ce să-și ducă veniturile într-un paradis fiscal. Multe dintre numele pe care ANAF le are deja în vedere în diferitele operațiuni pe care le conduce, inclusiv prin Departamentul de control al marilor averi, cu siguranță că unele dintre aceste nume se regăsesc și pe listele din acest caz. (...) Există comunicare cu Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor și au informații pe care le pun la dispoziția ANAF, dar până în acest moment suntem într-un proces în lucru", a spus Dragu.

 
Ea a reamintit că în acest moment este format la ANAF un grup de lucru pentru a face un raport complex.
 

"În acest moment, am format la ANAF un grup de lucru în care participă specialiști din diferite departamente ale ANAF, astfel încât cu informațiile pe care fiecare departament le deține și pe baza cunoștințelor pe care le au, să putem să avem un raport complex în această situație. Suspiciunea este în ce măsură acestea se interpun într-un circuit transparent economic și în ce măsură în acest fel se pune în pericol principiul competiției între firmele din piață. (...) Există ceva estimări cu privire la nivelul evaziunii fiscale, la economia neagră. Chiar și în cazul Panama, în momentul în care vom avea informații coerente vom da un raport publicității. Probabil că acest caz Panama va mai schimba din mentalități și este un exemplu extraordinar în care presa își face datoria și aduce pe masa autorităților din toată lumea subiecte foarte sensibile", a mai afirmat ministrul Finanțelor.

 
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat marți că un grup de lucru interdepartamental va verifica implicațiile fiscale ale informațiilor publicate prin proiectul de investigație jurnalistică "Panama Papers".
 
Potrivit sursei citate, sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, privind conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale.
 
În activitatea acestui grup de lucru vor fi implicați inspectori antifraudă, inspectori fiscali și inspectori specializați în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informațiilor fiscale și executări silite, precizează ANAF.
 
Scurgeri de informații financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit cum politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută duminică în publicația germană Sueddeutsche Zeitung.
 

"2,6 terabiți de date, 11,5 milioane de documente și 214.000 entități offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații la care au avut vreodată acces jurnaliștii", a anunțat duminică Sueddeutsche.

 
Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an
 
Conform RISE Project, birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România.

 

"Avocații și colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanță, înființând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue și în alte jurisdicții netransparente și cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale", se menționează în articolul RISE Project.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii