Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă în Mexic după ce a fost furat un camion. Vezi ce conținea

ro

04 Dec, 2013 16:19 1784 Marime text
     Un camion care transporta material radioactiv medical a fost furat în Mexic, în apropierea capitalei Mexico City. Camionul conținea o substanță chimică, cunoscută sub numele de cobalt-60, o sursă radioactivă periculoasă utilizată în tratamentele medicale, mai exact în tratarea cancerului.
    Cobalt-60 - cea mai comun izotop radioactiv de cobalt, un metal -cu multe aplicații în industrie și radioterapie în spitale. De asemenea, este utilizat pentru radiografie, pentru a detecta defectele structurale ale pieselor metalice. Expunerea la radiațiile gamma de cobalt-60 are ca rezultat un risc crescut de cancer. Acesta a provocat mai multe accidente grave, unele dintre ele fatale. Dispersate în atmosferă, aceste materiale radioactive ar putea provoca intoxicații radioactive la nivel local.
     Pentru ca acest material radioactiv este considerat ca fiind mai ușor de găsit și cel mai ușor de folosit la fabricarea, așa-numitelor ,,bombe murdara", experții spun că furtul camionului este o amenințare serioasă la adresa securității naționale.
    Cobalt-60  este utilizat împreună cu alți explozivi convenționali pentru a fabrica așa-numitele bombe murdare. O asemenea bombă detonată într-un oraș mare ar putea provoca panică în masă, precum și consecințele economice și de mediu foarte grave.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii