Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă la produsele de post! Vezi ce s-a descoperit în compoziția acestora

ro

09 Aug, 2016 13:51 2259 Marime text
Produsele de post reprezintă salvarea românilor când vine vorba de restricțiile alimentare asociate postului. Chiar dacă acestea sunt consumate cu încredere, foarte multe produse au în componența lor substanțe care nu sunt destinate consumului. Postul are și beneficii, deoarece corpul celui ce postește echilibrat se curăță de toxine, se regenerează și se găsește pregătit pentru o receptare superioară a plăcerii bucatelor din ziua de sărbătoare. 

Conform site-ului Asociației Pro-Consumatori (APC), unu din două produse conține acid citric, unu din patru produse conține metabisulfit de sodium, unu din cinci produse conține câte doi conservanți, unu din șase produse conține caragenan, unu din opt produse conține clorură de calciu, unu din zece produse conține monoglutamat de sodiu. Numai 10% din produsele analizate nu conțin aditivi alimentari. 
 
Asociația a dezvoltat și o campanie de informare prin intermediul căreia au analizat etichetele diferitelor produse de post și au scos în evidență chimicalele pe care le conțin. Campania intitulată „Să învățăm să înțelegem eticheta!”, a avut ca scop instruirea consumatorilor în legătură cu eticheta produselor pentru ca aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Prin intermediul studiului, au fost descoperite alimente în componența cărora există tot felul chimicale. Astfel, o conservă de fasole bătută conține  benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric și o salată Humus Daniela’s are în compoziție  benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric. În componența chifteluțelor de legume reprezentații asociației au găsit caragenan și gumă de guar iar o fantezie cu legume conține pe lângă ingredientele prime, monoglutamat de sodiu și carbonat de sodiu. Au fost analizate 35 de produse vegetale  și au fost  identificați 31 aditivi alimentari. 

De asemenea, renumitul aliment tofu, are în componența sa clorură de calciu. Această soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele. De unde concluzia că este foarte nociv pentru organism.

„Proprietățile clorurii de calciu o fac mult mai eficientă în lupta cu adversitățile iernii. Clorura de calciu are foarte multe utilizări în industria alimentară, unde are codul european E509 ca aditiv. Este folosit ca agent de întărire și de de sporire a fermității țesuturilor – (pulpele fructelor din conservele de legume, pasta de brânză tofu, dar și pentru producerea unui înlocuitor de caviar din sucuri de legume și fructe, ingredient în băuturile sportivilor etc.) a afirmat  profesorul universitar doctor Ion Schileru.

Președintele APC, Costel Stanciu susține că produsele de post „Nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conținut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente și aditivi alimentari din belșug“. Acesta încurajează  consumul fructelor și legumelor.

Doctorul Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică susține consumul alimentelor bogate în proteine „Vă sfătuiesc să consumați în post vegetale bogate în proteine, întrucât numai proteinele ne dau starea de sațietate.“


Sursa foto: apc-romania.ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii