UPDATE - Alina Bica şi Şerban Pop, reţinuţi de DNA
UPDATE - Alina Bica şi Şerban Pop, reţinuţi de DNA
01 Sep, 2015 12:55
ZIUA de Constanta
3715
Marime text
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis în urmă cu câteva minute, să-l reţină pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Şerban Pop şi pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica pentru 24 de ore.
Şerban Pop şi Alina Bica ar fi suspectaţi că ar fi intervenit pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar DIICOT în care este cercetat omul de afaceri Horia Simu. Potrivit unor surse judiciare, Pop este suspectat de complicitate de dare de mită. 230.000 de euro ar fi primit Pop de la Simu, din care 17.500 ar fi ajuns la Alina Bica. Simu este un personaj controversat, fiind campionul despăgubirilor ANRP.Pop mai este urmărit penal în dosarul în care Sorin Alexandrescu, fostul director Antena TV Grup, este cercetat pentru şantaj, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.
UPDATE, ora 13.10:
Oficial de la DNA:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 01 septembrie 2015, a inculpaților:
POP ȘERBAN, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
BICA ALINA MIHAELA, procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
- luare de mită,
- participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.
În cauză, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de suspectul:
SIMU HORIA, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracțiunii de dare de mită.
În ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi probe potrivit cărora:
În cursul anului 2014, inculpatul Pop Șerban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.
Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.
În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
Inculpaţilor și suspectului li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.
La data de 2 septembrie 2015, POP ȘERBAN şi BICA ALINA MIHAELA vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale și efectuarea urmăriri penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii