Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a primit, din partea Custodelui Coroanei Române, Margareta, decoraţia regală "Nihil Sine Deo"
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a primit, din partea Custodelui Coroanei Române, Margareta,Decoraţia i-a fost înmânată de către principele Radu, care a subliniat, în discursul său, că distincţia îi este acordată diplomatului, "pentru prezenţa sa în România, unde a încurajat dezvoltarea societăţii civile româneşti, educaţia şi cultura naţională, dar mai ales aprofundarea relaţiilor politice, militare şi economice între cele două ţări".
La rândul său, în debutul unui dineu organizat în onoarea sa, ambasadorul SUA a vorbit despre relaţia sa cu România şi despre prietenii care l-au ajutat să înţeleagă ţara noastră.
El a spus că speră că distincţia oferită nu este una de "rămas bun".
"Misiunea mea în România nu este la final. Dar se întâmplă să ne întâlnim, în această seară, la a treia aniversare a sosirii mele în România, aşa că este probabil să fac referire la amintiri legate de vieţile noastre foarte pline de aici şi să ne amintim de momente şi prieteni pe care eu şi Mari nu le vom uita niciodată", a arătat diplomatul.
Ambasadorul şi-a amintit de tragedia de la Colectiv. "Întristaţi, eu şi Mari ne-am rugat pentru victime, iar apoi am fost mişcaţi de expresia uriaşă de suferinţă şi apoi de uriaşele eforturi făcute pentru vindecarea şi consolarea celor răniţi de către naţiuni, organizaţii, companii şi de indivizi", a punctat el.
În timpul discursului a vorbit despre prieteni, mulţi prezenţi la dineu, care l-au ajutat să se implice sau să înţeleagă societatea românească. Printre ei s-au numărat Sorin Mîndruţescu, Dragoş Bucurenci, Lazăr Comănescu, Mircea Dumitru, Corina Şuteu şi "prima legătură" pe care a avut-o cu România, cel care i-a fost profesor - Matei Călinescu. Lui Valeriu şi Cristianei Stoica, ambasadorul le-a mulţumit pentru că l-au ajutat să înţeleagă "evoluţiile din jurisprudenţa română". De asemenea, el a subliniat meritul ambasadorului Mihnea Constantinescu, pe care l-a descris ca fiind "probabil unul dintre campionii Parteneriatului nostru strategic şi cu siguranţă cel mai bun traducător pe care îl cunosc eu al dramei cunoscute ca politica română".
"Eforturile noastre pentru a aprofunda şi a extinde Parteneriatul strategic România-SUA au luat multe forme, inclusiv realizarea unor acorduri la cele mai înalte niveluri politice", a punctat Hans Klemm.
Acesta a vorbit şi despre românii care au contribuit la întâlniri la nivel înalt legate de relaţia SUA - România. "Îi mulţumesc şi lui Andrei Muraru, consilier al preşedintelui, ale cărui viziune şi creativitate au dus la întâlnirea celor doi preşedinţi ai noştri în iunie, anul trecut", a adăugat acesta.
În final, ambasadorul i-a mulţumit soţiei sale şi şi-a amintit, la Palatul Elisabeta, de Regele Mihai.
"În decembrie anul trecut, zgomotul făcut de români, în faţa Palatului Regal, când îşi luau rămas bun de la regele lor şi sunetul trist al trenului la plecarea din Bucureşti spre Argeş vor suna mereu în urechile noastre", a afirmat acesta.
El a mărturisit că a ajuns să admire şi să iubească ţara noastră.
"Regele Mihai a spus că vede România nu ca pe o moştenire de la părinţi, ci ca pe o ţară pe care o luăm cu împrumut de la copii. Sper, de dragul copiilor români, că, într-o mică măsură, prin eforturile mele, eforturile noastre, cu sprijinul dumneavoastră de aici, din seara aceasta, şi ale multor altora, am contribuit la succesul viitor al unei ţări şi al unui popor care sunt atât de importante pentru ţara mea şi pe care am ajuns să le admirăm şi să le iubim", a spus Hans Klemm.
În data de 21 septembrie 2015, Hans Klemm a preluat funcţia de ambasador al SUA în România. Anterior, a fost director general interimar la Departamentul de Stat; principalul reprezentant al SUA la Forumul Cooperare Economică Asia-Pacific APEC (Asia Pacific Economic Cooperation Forum); coordonator al tuturor programelor civile şi militare în domeniul statului de drept, desfăşurate de SUA în Afganistan; ambasadorul SUA în Republica Democrată Timorul de Est.
Pe lângă multiple mandate în Japonia, ambasadorul Hans Klemm a lucrat şi la ambasadele Statelor Unite de la Bonn, Seul şi Port of Spain.
Ambasadorul Hans Klemm a absolvit Indiana University (de la care a obţinut diploma de licenţă) şi Stanford University (de la care a obţinut diploma de masterat). Este căsătorit cu Mari Kano.
Alături de medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" şi de Crucea Casei Regale a României, decoraţia regală "Nihil Sine Deo" este o distincţie ce este acordată prin decizia şefului familiei regale a României.
Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp