Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţi din fruntea SPIT Constanţa, trimişi în judecată de către DNA Constanţa

ro

04 Jul, 2018 15:16 8031 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

UZUN VIRGINIA, la data faptelor director executiv în cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale (S.P.I.T.) al mun. Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
-abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
-fals intelectual în formă continuată,
-complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată
-complicitate la delapidare,

CORONEA BOGDAN-ANDREI, la data faptelor președinte al unei asociației, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
-fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
-complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
-fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
-delapidare,

RAȘID GHIULENDAN, la data faptelor șef al compartimentului Resurse Umane din cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale al mun. Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-fals intelectual în formă continuată,
-complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
-complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

TRENTEA TATU CARMEN AURELIA, la data faptelor director executiv adjunct în cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale al mun. Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
-fals intelectual în formă continuată,
-complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
-complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul noiembrie – decembrie 2017, inculpata Uzun Virginia, în calitatea menționată mai sus, cu rea credință, a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce țin de atribuțiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală și fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite și Taxe (S.P.I.T.) Constanța, în calitate de achizitor, și asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajații instituției publice.
Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate și plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanța, în condițiile în care asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională.
Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăți ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța și totodată un folos necuvenit pentru asociația “prestatoare” a serviciilor respective.
Efectuarea plăților ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat de inculpatul Coronea Bogdan-Andrei care a facturat prestarea unor servicii de formare profesională fictive, precum și de inculpatele Trentea Tatu Carmen Aurelia și Rașid Ghiulendan care, în calitățile menționate mai sus, au semnat contractele și au ordonanțat la plată cursurile respective.
În același context, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a emis, în calitate de președinte al asociației, certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru inculpații Uzun Virginia, Rașid Ghiulendan și Trentea Tatu Carmen Aurelia).
În perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a remis inculpatei Uzun Virginia un card bancar aferent contului curent al asociației pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă și să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei.

Până în acest moment, Consiliul Local Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

În cauză a fost dispusă poprirea asiguratorie asupra conturilor bancare deținute de cei patru inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii