Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajatii RATB refuza sa iasa pe trasee

ro

01 Apr, 2010 13:42 2894 Marime text

autobuz12.jpgAlţi angajaţi RATB s-au alăturat colegilor care protestează, de miercuri seară, la autobaza Titan, iar numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ o mie, aceştia refuzând să iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee.

Autobuzele de pe mai multe linii nu au ieşit, joi dimineaţă, pe trasee, acestea trebuind să plece de la autobaza Titan, acolo unde protestează angajaţii RATB.

Ce linii de transport sunt afectate de la autobaza Titan?

Autobaza Titan deserveşte liniile:

101 (Faur - Doamna Ghica),

102 (Bulevardul Basarabia - Şoseaua Giurgiului),

103 (Republica - ICME),

181 (Bulevardul Camil Ressu - Calea Vitan - INMB),

246 (RATB Titan - Granitului),

311 (Faur - Piaţa Rosetti),

335 (Barajul Dunării - Aero Băneasa),

682 (Baicului - Şoseaua Andronache - Escalei).

Această autobază este cea mai mare din Bucureşti, cu o capacitate de peste 200 de autobuze.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a declarat, joi dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că angajaţii Regiei nu pot intra în grevă pentru că au un contract colectiv de muncă ce a fost respectat şi nici nu au urmat toţi paşii pentru a declanşa conflictul de muncă.

Gheorghe Aron a spus că aşteaptă de la autobaze situaţia cu numărul exact al autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor care au ieşit pe trasee joi dimineaţă.

"Dacă nu va ieşi cel puţin jumătate din parcul de maşini, nu vom face faţă", a precizat directorul RATB.

Protestatarii, nemulţumiţi de reducerea veniturilor salariale

Peste 400 de angajaţi RATB au declanşat, miercuri seară, un protest spontan la autobaza Titan din Capitală, nemulţumiţi că le-au fost reduse veniturile salariale. Aceştia au spus că de joi dimineaţă nu vor mai ieşi cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee dacă nu le sunt rezolvate solicitările.

Joi dimineaţă, alţi angajaţi RATB s-au alăturat colegilor lor, numărul protestatarilor de la autobaza Titan ajungând la aproximativ o mie.

Protestatarii susţin că au recurs la această formă de protest deoarece în ultimele două luni salariile lor au început să scadă. Aceştia au precizat că în ultimele luni nu au depăşit 130 de ore lucrate, în condiţiile în care în perioade similare ale altor ani lucrau şi aproximativ 200 de ore.

Angajaţii RATB reclamă şi faptul că liderii de sindicat nu le mai reprezintă interesele. Unii dintre ei au sugerat chiar că aceştia au primit bani pentru a nu le mai reprezenta interesele în discuţiile cu conducerea Regiei.

Directorul RATB, solicitat să rezolve problema salariilor

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a venit, miercuri noapte, la autobaza Titan, unde a discutat aproximativ două ore cu o delegaţie a protestatarilor, care i-a cerut în principal rezolvarea situaţiei salariilor.

Reprezentanţii protestatarilor i-au cerut directorului RATB suplimentarea bugetului pentru creşterea salariilor, micşorarea personalului TESA şi suplimentarea numărului de autobuze sâmbăta, astfel încât să crească numărul de ore lucrate.

Directorul RATB a trecut pe o listă toate cererile reprezentanţilor protestatarilor, dar le-a spus că nu poate promite nimic până când nu va analiza problemele ridicate de ei.

"Vom funcţiona cu toţi oamenii, cu tot parcul de maşini, însă în baza prevederilor contractului colectiv de muncă", le-a spus Gheorghe Aron.

Aron a promis mai mulţi bani de la buget

Totodată, Aron le-a spus că vor veni mai mulţi bani la buget după ce se va renunţa la cele aproximativ 12.000 de abonamente date gratuit până acum administraţiei publice din Capitală , dar şi din creşterea preţurilor biletelor RATB de la 1,3 la 1,5 lei şi ale abonamentelor pe toate liniile de la 50 la 55 de lei.

Gheorghe Aron a încercat să le explice angajaţilor RATB că nu se pot baza la nesfârşit pe subvenţia de la Primăria Capitalei, având în vedere că peste câţiva ani aceasta nu va mai fi acordată, Regia urmând să devină societate comercială.

Directorul RATB a invitat reprezentanţii protestatarilor să participa la întâlnirea programată pentru joi, la ora 10.00, unde conducerea Regiei urmează să discute cu liderii lor de sindicat.

Angajaţii RATB, nemulţmiţi de rezultatul discuţiilor

Nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor, angajaţii RATB au strigat că nu renunţă la protest şi că nu pleacă din autobaza Titan până când nu le sunt rezolvate cererile. Aceştia au huiduit şi au strigat "Demisia", cerând să vină la ei primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Înainte de venirea directorului RATB la autobaza Titan a discutat cu protestatarii şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta a plecat după aproximatuiv cinci minute, după ce le-a cerut să renunţe la protest şi să meargă la discuţiile de joi cu conducerea Regiei.

Marian Vanghelie a declarat, pentru MEDIAFAX, că la discuţiile de joi ale conducerii Regiei cu sindicaliştii vor participa şi doi reprezentanţi ai grupului PSD din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Sursa: Mediafax.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sonei raul robert 01 Apr, 2010 12:20 nu sint din bucuresti,dar daca domni soferi care iau 2000ron salarsi fac greva spontana,noi cei cu salar de 800ron din care sa luat 170ron sporul de vechime,ce sa facem,razboi.mi se pare nedrept faptul ca mam nascut pe acest pamint blestemat