Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:27 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE ANI a decis. Cinci aleși locali în stare de incompatibilitate. Printre ei este și un primar din județul Tulcea

ro

22 Jan, 2016 10:36 2446 Marime text
 
Agenția Naționalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a trei primari și un viceprimar, precum și existența conflictului de interese de naturã administrativã, în cazul unui viceprimar, astfel:
 

 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. HAITĂU VIRGIL VALER nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.
Persoanele menționate au încãlcat urmãtoarele prevederi legale:
 
·  art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Funcția de primar și viceprimar, este incompatibilă cu […] calitatea de comerciant persoană fizică”.
 
·  art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Alesul local poate renunța la funcția deținutã înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în aceastã funcție”;
 
·  art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cãruia „Nu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotãrârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude pânã la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusã dezbaterilor consiliului local”;
 
 ·  art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cãruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumitã problemã, dacã au posibilitatea sã anticipeze cã o decizie a autoritãții publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine […]”;
 

 ·  art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit cãruia „Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotãrâri dacã au un interes personal în problema supusã dezbaterii. În situația prevãzutã la alin. (1), consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați sã anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivã”;
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinarã și se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãții, funcției sau activitãții respective […]”.
 
„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată într-un comunicat transmis de ANI.
 

UPDATE; ora 10.43:

Printre aleșii locali declarați incompatibili, se află și primarul comunei Maliuc din județul ulcea, Sevastian Aurelian.
 
Acesta este membru în Partidul Social Democrat din 2012, același an în care a fost și ales primar al comunei. În perioada 1989 - 1991 Sevastian Aurelian a fost angajat ca și inginer stagiar în Institutul Național de Cercetare și Proiecatre Delta Dunării Tulcea, iar în perioada 2000 - 2012 a fost inginer la Direcția de Urbanism a comunei Maliuc.
 
Pe site-ul primăriei din Maliuc apare motto-ul  „În viață nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături”.

 

Sursa foto: comuna.maliuc.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii