ANOSR Studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare
ANOSR: Studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare
28 Sep, 2015 10:13
ZIUA de Constanta
2110
Marime text
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra dorinţei studenţilor de a învăţa în universități bine finanțate, corespunzător cu nevoile și performanțele acestora, curate, unde termenii „plagiat” și „șpagă” să nu fie tolerați.
„Cazurile de corupție din universități tot mai des aduse în atenția opiniei publice, fie că e vorba de cadre didactice care primesc șpagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice sau că e vorba de cazuri de lucrări sau articole plagiate de către cadre didactice sau studenți, ne îngrijorează și ne fac să solicităm sancțiuni mult mai aspre pentru cei care încalcă legislația în vigoare. Furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sancționați deosebit de aspru și excluși imediat din comunitățile universitare. De asemenea, pentru combaterea actelor de corupție din universități este necesară și derularea unor campanii eficiente de prevenire și informare a tuturor actorilor din sistem, precum și de o implicare și o cooperare mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional”, precizează ANOSR într-un comunicat remis ZIUA de Constanţa.
De asemenea, și acest început de an universitar stă sub semnul finanțării insuficiente a sistemului educațional românesc. „În continuare studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și cu condiții nepotrivite pentru studiu și trai în multe din căminele studențești existente, fondul de burse este prea mic, iar cuantumurile burselor nu acoperă cheltuielile obligatorii lunare pentru cazare și masă, reducerile la transportul în comun sau feroviar se acordă doar parțial sau pentru un număr limitat de călătorii, iar multe laboratoare, săli de studiu sau biblioteci nu sunt dotate corespunzător în conformitate cu necesitățile unui învățământ centrat pe student în anul 2015”, potrivit sursei citate.
În plus, sistemul universitar de învățământ din România se confruntă şi cu o rată ridicată a abandonului școlar, iar politicile de echitate și acces la studii universitare sunt insuficient implementate și promovate, studenții din medii defavorizate confruntându-se cu multe piedici în a urma un ciclu de studii universitar. În acest context, ANOSR se așteptăm ca în această toamnă Legea Bugetului de Stat pentru anul 2016 să aducă creșteri semnificative a finanțării educației, prin respectarea articolului 8 din Legea Educației Naționale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educației și prin creșterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii