Anunț important de la MApN. Ce noutăți au fost aprobate pentru acordarea Semnului onorific În Serviciul Patriei
Anunț important de la MApN. Ce noutăți au fost aprobate pentru acordarea Semnului onorific În ServiciulPotrivit MApN, actul normativ a fost elaborat pentru punerea în aplicare a Legii nr. 149/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 530 din 27 iunie 2018, după consultări cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, în vederea aplicării unitare a prevederilor acestei legi.
Prin aplicarea noilor prevederi, este recunoscută activitatea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi a preoţilor militari ca vechime în serviciul militar, similar cu situația aplicabilă până în prezent cadrelor militare.
Astfel, Semnul onorific se conferă pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, prin ordin al ministrului apărării naţionale pentru cadrele militare și preoții militari, respectiv prin ordin al șefului Statului Major al Apărării sau al directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apărării, după caz, pentru soldații și gradații profesioniști.
După analizarea dosarelor și parcurgerea procedurilor, centrele militare vor elibera solicitanților documentele care atestă conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei, cu care beneficiarii se vor prezenta la casa de pensii la care au deschise drepturile de pensie militară, în vederea depunerii cererii de recalculare a pensiei. În situația în care personalul nu are încă deschis dosarul de pensie militară, drepturile conferite de Semnul onorific vor fi valorificate la momentul depunerii respectivului dosar.”Pentru personalul militar și asimilat în activitate, durata perioadei serviciului în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale în vederea conferirii Semnului onorific În Serviciul Patriei se calculează în ani împliniţi până la data de 31 august a anului în care personalul este propus în acest sens. De asemenea, se iau în calcul și perioadele în care personalul militar și asimilat transferat în structurile Ministerului Apărării Naţionale şi-a desfăşurat activitatea, anterior transferului, în alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Structurile de resurse umane din fiecare unitate militară vor analiza situația persoanelor îndreptățite pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei și vor înainta documentele necesare în acest sens.
Pentru personalul militar și asimilat, în rezervă sau retragere, durata activităţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale în vederea conferirii Semnului onorific În Serviciul Patriei se calculează în ani împliniţi până la data la care acesta a încetat raporturile de serviciu cu Ministerul Apărării Naționale. Cererile pentru eliberarea documentelor necesare în vederea stabilirii perioadei la care se face referire vor fi depuse la centrul militar/județean/de sector pe raza căruia domiciliază solicitantul. Cererile vor fi însoțite de cartea de identitate, livretul militar și de documente care atestă vechimea în serviciul militar (carnet de muncă și/sau adeverință eliberată de unitatea militară la trecerea în rezervă) – în original și copie” - au mai transmis reprezentanții MApN.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp