Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EurActiv SUA își mută armele nucleare din Turcia la Deveselu. MAE neagă ferm informația!

ro

18 Aug, 2016 10:58 2666 Marime text
Jurnaliștii portalului EurActiv publică astăzi, în exclusivitate, un amplu material, în care informează că Washingtonul ar putea lua decizia să mute cele câteva zeci de rachete nucleare depozitate în baza Incirlik din Turcia, în România.
 
Sursele informațiilor obținute de EurActiv rămân însă confidențiale, iar Ministerul român al Afacerilor Externe infirmă speculația.
 
Potrivit jurnaliștilor publicației europene, transferul de arme nucleare ar fi început deja, în contextul în care relațiile Washingtonului cu Ankara par să se deterioreze.
 
Una dintre sursele anonime ar fi declarat că transferul armamentului nuclear s-ar fi făcut în condiții tehnice și politice dificile.
 
„Nu este ușor să muți peste 20 de rachete nucleare“, ar fi spus sursa, conform EurActiv.com.
 
Potrivit unui raport american, încă din timpul Războiului Rece, Statele Unite ar fi staționat în Turcia aproximativ 50 de arme nucleare, în baza de la Incirlik, situată la 100 de kilometri de frontiera turco-siriană.
 
În timpul loviturii de stat eșuate din Turcia, de pe 15 iulie, dar și în perioada care a urmat, baza militară folosită de coaliția americană pentru atacurile contra Statului Islamic a avut fie curentul întrerupt, fie avionele au avut interdicție de a se ridica de la sol. În cele din urmă, comandantul bazei de la Incirlik a fost arestat pentru presupusa sa implicare în puciul de pe 15 iulie.
 
În acest context, nu se poate ști care este acum statutul armamentului nuclear american din Turcia.

 
O altă sursă, protejată de anonimat, ar fi declarat că armele nucleare din Turcia au început deja să fie transferate la baza de la Deveselu din județul Olt.

Contactați de jurnaliștii EurActiv, responsabilii militari din Turcia și Statele Unite  au refuzat să comenteze subiectul. Pe de altă parte, o reacție NATO la cele publicate de site-ul european, sugerează că aliații trebuie să depună toate eforturile pentru ca armele nucleare americane din Europa să rămână în siguranță.

Ministerul român de Extene infirmă cu vehemență veridicitatea informațiile publicate de EurActiv. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii