„ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos” Cel mai nou proiect marca regizorului constănțean Toma Enache
„ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos”: Cel mai nou proiect marca regizorului constănțean
10 Sep, 2015 12:14
ZIUA de Constanta
2923
Marime text
Filmul face o incursiune în lumea armânească, începând de la primele imagini din Balcani, filmate de doi armâni, pionierii cinematografiei balcanice, frații Manakia, până la primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână, ”Nu sunt faimos dar sunt aromân”.
Filmul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac între filmele de după 1905 realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul aromanilor și filmul "Nu sunt faimos...", care înglobează în povestea lui și situația aromânilor în prezent. Mai mult, documentarul prezintă imagini inedite filmate de frații Manakia după 1905, precum și imagini emoționante surprinse imediat după difuzarea filmului ”Nu sunt faimos dar sunt aroman", în toate țările în care acesta a rulat. Veți putea auzi și vedea ce spun unii dintre cei mai faimoși armâni despre acest film, de la Gheorghe Hagi la Simona Halep.
„Concluzia este că, indiferent unde trăiesc, ei reprezintă același nume, aceeași limbă, același popor – Armânii”, a spus Toma Enache.
Documentarul ”ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…”, vorbit în cea mai mare parte în aromână, este o producție independentă, realizată în exclusivitate din fonduri private. Acesta va avea subtitrare în română, engleză, albaneză, macedo-slavă.
Premiera oficială va avea loc în Macedonia și Albania, în luna septembrie. În Macedonia filmul va fi prezentat in premieră chiar la festivalul internațional de film care poartă numele fraților Manakia. Lansarea în România este programată pentru luna noiembrie, când vor avea loc proiecții de gală în mai multe orașe, printre care București și Constanța.
Filmul „Nu sunt faimos dar sunt aromân”, lansat în 2013, a avut peste 15.000 de spectatori, fiind pe locul al cincilea în topul celor mai vizionate filme românești ale anului.
Pelicula a participat la numeroase festivaluri interne și internaționale și a obtinut premii importante: Best Balkan Spirit, la Balkan Film and Food Festival, Pogradec, Albania, 2014; Premio “Unica”, la Babel Film Festival din Sardinia, Italia, 2013, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorități lingvistice într-un film; Premiul pentru debut în regie de film – Clacheta de aur – acordat lui Toma Enache de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, în 2013; Premiul pentru originalitate în promovarea identității culturale la Festivalul Internațional de Film Etnografic “FIFE Zlatna 2014”. După premiera istorică din SUA, primarul New York-ului a proclamat ziua de 5 iunie drept Ziua prezervării culturii vlahe/armânești în orașul New York.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii