Armata sărbătorește Ziua Infanteriei Române
Armata sărbătorește Ziua Infanteriei Române
30 Apr, 2016 11:09
ZIUA de Constanta
2767
Marime text
În baza prevederilor Tratatului de la Adrianopol (1829), încheiat între Rusia și Turcia după război, care stipulau că Țările Române obțin dreptul să-și organizeze ''un număr de gărzi înarmate pământene'', adică să-și înființeze propria lor putere militară, ''al cărei număr și întreținere vor fi stabilite de domni împreună cu divanele lor'', la 30 aprilie 1830 s-a hotărât ''formăluirea în Valahia a șase batalioane pedestrime și 6 escadroane călărime a străjii pământești'', potrivit ''Calendarului tradițiilor militare'' (2010), scrie Agerpres.
Din aceste forțe au fost create 3 regimente mixte: unul la București, unul la Ploiești și altul la Craiova. În același timp, au luat ființă în Moldova un batalion de infanterie și un escadron de cavalerie, din care s-a înființat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iași. În urma Unirii de la 1859 a celor două provincii românești, Moldova și Țara Românească, infanteria a cunoscut progrese importante. În 1860, efectivele infanteriei atingeau cifra de 10.848 oameni. După reorganizarea armatei din 1917, infanteria a fost structurată în 15 divizii de infanterie. În anul 1938, infanteria reprezenta 52% din efectivele armatei.
După cel de-al Doilea Război Mondial, infanteria și-a perfecționat atât structurile organizatorice, cât și înzestrarea luptătorilor, a subunităților, a unităților și a marilor unități cu armament și tehnică de luptă moderne, a selecționat și a pregătit cadrele, comandamentele și comenzile, a modernizat baza materială și a participat la combaterea efectelor inundațiilor din anii 1970 și 1975 și a cutremurului din 1977, notează site-ul www.forter.ro.
După anul 1990, unele unități de infanterie au participat la misiuni internaționale, pentru menținerea păcii în diferite zone de pe glob.
Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii