Asediu la Ministerul de Finante Protestatarii nu pleaca acasa pana nu-si primesc banii
Asediu la Ministerul de Finante: Protestatarii nu pleaca acasa pana nu-si primesc banii
Mai multe proteste
spontane au izbucnit miercuri in diverse institutii din tara
subordonate Ministerului de Finante, oamenii ajungand la disperare dupa
ce le-au fost taiate sporurile si au ramas cu salarii chiar si sub 500
de lei.
Peste 200 de angajati de la Ministerul de Finante au blocat biroul ministrului Gheorghe Ialomitianu,
iar ulterior angajatii din ANAF, de la Ministerul Muncii si de la Casa
de Pensii Sector 1 au decis sa intrerupa lucrul, numultumiti de
taierile de salarii.
Protestul s-a raspandit ca un virus in toata tara, in cateva ore angajatii institutiilor din 11 judete cerandu-si drepturile.
Totul
sta, insa, in modul in care angajatii de la Finante vor negocia cu
ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu. Si se pare ca nu se lasa
usor. Protestatarii s-au postat in fata usii ministrului Ialomitianu si
au scandat: "Hotii!!!".
Cativa angajati s-au dus, in jurul
orei 13:00, sa discute cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
Dupa discutiile cu protestatarii, Ialomitianu a plecat la Guvern, unde
la ora 15:00 incepea sedinta saptamanala.
Ulterior, Ministerul
Finantelor a dat publicitatii un comunicat de presa in care recunoastea
ca salariile angajatilor din Ministerul Finantelor Publice se claseaza
pe ultimul loc in sistemul bugetar.
A urmat randul
directorului ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a luat in jur de 50 de
persoane, reprezentanti ai directiilor din minister si ai ANAF, la
discutii. Insa ideea lui Blejnar sa negocieze a fost sa-i anunte pe
angajati ca cel mai probabil nu-si vor mai primi niciodata stimulentele
inapoi.
"Sincer, nu cred ca veti mai lua stimulente. E mai
bine sa ai un salariu decent decat sa iei pomana din stimulente", a
declarat Blejnar.
Astfel, pana la ora 18:00, trei runde de negocieri au fost purtate de persoane din conducerea ministerului, insa fara niciun rezultat. In jurul orei 18:30, Ialomitianu s-a intors la sediul ministerului, fiind intampinat cu huiduieli.
Protestatarii nu pleaca fara bani si cer demisia lui Ialomitianu
In jurul orei 19:00, presedintele sindicatului SedLex, Vasile Marica, a iesit din biroul ministrului si i-a anuntat pe oameni ca acesta nu va semna sporurile si, deci, ei nu isi vor primi banii.
"Ministrul spune ca nu vrea sa acorde aceste stimulente. In clipa asta ministrul nu vrea sa semneze aceste stimulente, nu vrea sa dea venituri suplimentare. Ministrul a spus ca se dau stimulente clientelare, deci inseamna ca stie ceva ce noi nu stim", a spus Marica, infuriind multimea care a inceput sa ceara demisia lui Ialomitianu.
Oamenii au decis sa ramana pe pozitii, chiar si peste noapte, pana cand isi vor primi banii.
Proteste in tara
Un protest spontan a fost declansat, miercuri, si la Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala - ANAF. Zeci de angajati, care nu si-au primit salariile de doua luni, s-au adunat pe holurile institutiei. Si angajatii de la Administratiile Financiare din Constanta, Timisoara, Buzau, Deva, Suceava, Iasi, Cluj Napoca, Brasov, Alba, Teleorman si Ploiesti au declansat proteste spontane.
Sute de angajati ai Directiilor Generale de Finante Publice din Iasi, Teleorman si Brasov au protestat si ei, miercuri dupa-amiaza, in semn de solidaritate cu alte manifestari similare din tara, generate de scaderea salariilor.
"Protestam de circa doua ore si nu putem spune acum cand vom termina. Suntem in interiorul cladirii, nu am putut iesi afara din cauza sarbatorilor Iasului. Noi suntem circa 300, dar foarte multi colegi sunt pe teren inca de dimineata", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al DGFP Iasi, Marian Taran. Potrivit acestuia, angajatii DGFP Iasi au aceleasi revendicari ca ceilalti colegi din tara si asteapta rezultatele discutiilor au loc la Bucuresti.
Angajatii Directiei Generale de Finante Publice (DGFP) Teleorman au declansat si ei, miercuri, in jurul orei 15.00, un protest spontan. Potrivit liderului de sindicat, Camelia Dumitru, cei aproximativ 100 de angajati au parasit birourile si s-au strans in holul institutiei, nemultumiti ca nu au mai incasat de doua luni stimulentele salariale.
Camelia Dumitru a declarat ca la DGFP Teleorman, angajatii primesc salarii nete cuprinse intre 400 si 700 de lei.
Peste 300 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov au intrerupt si ei lucrul, miercuri la pranz, alaturandu-se protestului din celelalte judete ale tarii. Oamenii spun ca nu se pot descurca cu salariile pe care le primesc in acest moment, solicitand reluarea platii sporurilor si stimulentelor pe care nu le-au primit de doua luni.
Si alte sute de salariati ai Finantele publice din Dambovita si Olt au intrerupt miercuri lucrul.
Cat castiga un angajat la Finante
"Sunt o angajata a Ministerului de Finante. Protestez fiindca salariul este foarte mic. In celelalte ministere se pare ca aceste stimulente au fost incluse in salariu. Eu, ca asistenta expert, am primit fluturasul de salariul cu suma de 636 de lei.
Stimulentele au fost la nivelul de un salariu sau un salariu si jumatate. Nu s-a oprit lucrul pentru o perioada de timp determinata, a fost ceva spontan. Asteptam sa se discute ceva cu ministrul Ialomitianu ca nu se mai poate asa. Pana in prezent nu ne-a dat nimeni nicio justificare.
Trebuie sa se gaseasca o solutie, ca asa nu se mai poate. Am trei copii. Pentru gradinita platesc 500 de lei pe luna. In fiecare luna sunt sub presiune: se vor da sau nu se vor da aceste stimulente", a declarat, pentru Realitatea Tv, un functionar de la minister.
Prezent la protestul spontan, Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici, a explicat, pentru postul de televiziune citat, ca angajatii nemultumiti au si asa un salariu mic comparativ cu alti bugetari, alcatuit dintr-o componenta de baza si o componenta stimulativa, care acum a fost taiata.
De asemenea, presedintele sindicatului SedLex, Vasile Marica, a declarat la Realitatea TV ca banii din care erau platite aceste stimulente nu erau de la buget, ci erau din fonduri suplimentare. El a atentionat ca proteste spontane similare au loc miercuri si la Constanta si ca ele ar putea deveni in zilele urmatoare proteste organizate, care sa se desfasoare sub coordonarea sindicatelor in toata tara si pe o perioada mai lunga.
Marica a mai sustinut ca, per total, 25.000 de oameni pot intra in proteste spontane.
Traian Basescu a contestat acordarea acestor stimulente
Angajatii de la Finante primeau aceste stimulente financiare pe vremea fostului ministru Sebastian Vladescu, desi acesta fusese avertizat de presedintele Traian Basescu ca este vorba de o "sfidare a opiniei publice".
Insa Vladescu nu s-a conformat, avertizand ca neacordarea stimulentelor ar duce, in cazul angajatilor, la scaderea cu pana la 60% a veniturilor.
Dupa plecarea lui Vladescu din minister, presedintele Basescu i-a cerut noului ministru, Gheorghe Ialomitianu, sa taie toate stimulente.
Vezi Video >>aici<<
Sursa: Ziare.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp