Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Concluzia proiectului ARCHE Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)

ro

17 Jan, 2018 15:17 3682 Marime text
Astăzi, 17 ianuarie 2018, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are loc o dezbatere pe tema situației critice a clădirii simbol al Constanței: Cazinoul.

La eveniment sunt prezenți doi reprezentanți ai Asociației Arche, Eugen Pănescu și moderatorul dezbaterii și directorul Institutului de Patrimoniului, Ștefan Balici. În cadrul dezbaterii, nu participă nici reprezentanții CNI și nici cei ai Primăriei. Din partea Primăriei Constanța a fost prezenți arhitectul șef Mihai Vânturache și Claudiu Palaz – CJC.

Asociația Arche a propus includerea Cazinoului pe lista celor 12 situri cele mai pereclitate la nivel european.

Aceștia au organizat astăzi un tur la care au invitat toți responsabilii de soarta Cazinoului. Scopul ONG-ului este desfăşurarea de activităţi de cercetare, protecţie, conservare, punere în valoare şi promovare a patrimoniului cultural. Asociaţia îşi propune să contribuie la stimularea interesului pentru patrimoniul cultural şi înţelegerea valorilor şi rolului social al acestuia, prin informarea şi educarea publicului, atât profesionist, cât şi amator.

Toate institutiile au fost invitate la dezbatere.

Ștefan Balici de la Institutul Patrimoniului a vorbit despre programul de expertiză și cooperare internațională în care ar putea fi inclus și Cazinoul. În ceea ce privește monumentul, Cazinoul este în pericol iar programul european nu este de finanțare ci de expertiză, potrivit lui Ștefan Balici. Însă nu este exclus și atragerea unor fonduri.

UPDATE: Potrivit surselor, reprezentanții CNI au anunțat că se va relua licitația pentru Cazino și totodată, că au cerut de la primărie niște documente pe care le așteaptă.

De asemenea în dezbatere s-a vorbit despre protocolul de predare a clădirii de la Primărie către CNI din care lipsește un document important: cine se ocupă de conservare pe perioada procesului de restaurare. Această referire lipsește din hotărâea de consiliu de predare a Cazionului către CNI. S-a sugerat ca pe viitor CNI să ridice Primăriei Constanța această problemă.


UPDATE2: În lipsa primarului Decebal Făgădău, arhitectul șef  Mihai Vânturache nu a putut răspunde la această întrebare legată de procesul de conservare.

Concluziile evenimentului, prezentate de Eugen Pănescu, architect este disponibilitatea de a vedea ce se poate face; disponibilitatea societății civile, a mediului profesional și institutională.
 
UPDATE3: Reprezentanții instituțiilor care au participat s-au întâlnit unii cu ceilalți și au discutat, au avut contact la nivel personal. În cadrul întrunirii, s-a vorbit despre îmbunătățirea achizițiilor publice viitoare.

UPDATE4: Concluziile dezbaterii. O clădire trebuie să trăiască și pe perioada restaurării. Totodată este nevoie de acces organizat, inclusiv pe perioada șantierului.
 

De asemenea, s-a discutat și despre gestiunea acestui imobil. Perioada anterioara și cea prezentă nu este suficient de clară și nu se oglindește în acțiuni concrete.

Totodată, trebuie găsite soluții în perioada imediat următoare de către instituțiile responsabile. Discuția legată de Cazino trebuie purtată în contextul peninsulei în ansamblu, ca parte componentă.

”Problema Cazinoului e o problemă a fiecaruia nu doar a Cazionului”, mai spune arhitectul Pănescu.

UPDATE5: Primăria răspunde în calitate de proprietar de conservare, însă niciun reprezentant nu a fost prezent în cadrul dezbaterii.
CNI a declarat că nu răspund decât de executarea lucrărilor de restaurare.

Potrivit informațiilor, licitația pentru reabilitare va începe de la zero, cu studiu de fezabilitate.

UPDATE6: Potrivit surselor, Claudiu Palaz (PMP) ar fi spus în dezbatere că va cere prin intermediul consilierilor locali acel protocol prin care Primaria a predat Cazinoul către CNI.

O alta concluzie care s-a desprins din dezbaterea de astăzi este aceea că este nevoie ca legislația să fie aplicată corect.

UPDATE7: Arhitectul Radu Cornescu este de părere că CNI ar trebui să se ocupe și de conservare pentru că ei sunt responsabili de clădire până în momentul predării. CNI trebuie să introducă un proiect de conservare în calitate de administrator și ordonator de credite.

”Am făcut un tur al Cazinoului și este un dezastru ce se întămplă acolo. Structura (fundație, ziduri, planșee) este foarte solidă (…) Dar riscă să rămână un schelet.”, a declarat Radu Cornescu, arhitect din cadrul AOR.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii