Astăzi. Eduard Zalle-Debut în cenaclu (audio)
Astăzi. Eduard Zalle-Debut în cenaclu (audio)
21 Jan, 2016 04:24
ZIUA de Constanta
3460
Marime text
Poetul Eduard Zalle se duce azi, la ora 17.00, la Muzeul Marinei, la o întâlnire de lucru unde va avea un Debut în Cenaclul Mihail Sadoveanu.
Va fi însoțit de Dan Jugănaru, care îl va prezenta, de Omul cu chitara Mariana Butnaru, dar și de moderatorul Aurel Lăzăroiu, directorul Cercului Militar Constanța.Potrivit propriei biografii Eduard Zalle este un poet constănțean afiliat generației literareoptzeciste, deși a publicat târziu. Este licențiat în jurnalism. Se consideră un adept și înfocat susținător al mișcării Flower Power.
A debutat literar în 1977 cu poezia „Moarte de toamnă” publicată în revista liceului militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, „Catarge la orizont”.
A debut editorial în 2009 la editura Eminescu, Bucureşti, cu volumul de versuri „Poezii din vremurile vechi (1977-1990)”.
A fost publicat de reviste precum: „Convorbiri literare”, „Literatorul”, „Ecouri”, „Chronos - Penița de aur”, „Ziua de Constanţa”, „Literatura de azi”, „Mantaua lui Gogol”, „Bogdania”, „Amprentele sufletului”, „Sintagme literare”, „Ex Ponto”, „Vatra”, „Gândul anonim”, „Constelații diamantine”, „Jurnalul Bucureștiului”. De asemenea, a publicat articole pe site-ul ”European Journalism Observatory”, unele dintre ele fiind traduse în limba engleză și germană.
Volume publicate:
„Poezii din vremurile vechi (1977-1990)” - poezii, editura Eminescu, București, septembrie 2009;
„Cântec lui Merlin” - poezii, editura Eminescu, București, aprilie 2010;
„Doamna brună” - poezii, editura Semne, București, octombrie 2010;
„Sonetele iubirii” - sonete, editura Semne, București, mai 2011;
„Prietenia cuvintelor” - antologie colectivă de poezie, proză, eseu și umor a cenaclului literar online „Noduri și Semne”, editura Inforapart, Galați, decembrie 2011:
„Frământările înţeleptului vrăjitor” - sonete, editura Semne, București, noiembrie 2012;
„Cântece de iarmaroc” - album de poezie și muzică folk, editura Muntenia, Constanţa, noiembrie 2012;
„Hotelul Paradisului” - dramă în două acte, editura Semne, Bucureşti, decembrie 2013;
„Din livada înflorită a iubirii” - antologie de poezie contemporană a revistei literare „Bogdania” din Focșani, editura Emma, Orăștie, decembrie 2014;
„Îngeri căzuţi”, poezii, editura Ex Ponto, Constanţa, mai 2015.
Iată ce spune Traian T. Coşovei despre poet: „Eduard Zalle este un spirit bacovian, profund şi întrebător, care are forţa de a-şi suprima tragismul prin ingenioase şi temerare incursiuni în poeziile post-moderniste.
Eduard Zalle nu este nici un moralist, nici un pamfletar indignat. Pur şi simplu se mişcă în interiorul unei lumi pe care poetic vorbind încearcă să o înţeleagă în complexitatea ei deseori contradictorie [...]
Edi Zalle reinventează sonetul ca pe o patrie a sentimentului. Din trăsătura poeziei sale se nasc făpturile imaginarului care, uneori, capătă concreteţe. Aceste făpturi nu au chip şi nume semn al metaforei existenţiale pe care ne-o propune poetul. Ambiguitatea sentimentului, faptul că acesta este adresat unei făpturi efemere ne fac să credem că sonetele lui Eduard Zalle se adresează unei plăsmuiri... Vocea lui lirică se propagă cu intensitatea sonorităţii clasice adaptate în registrul modern.”
Trebuie să mai spunem că Eduard Zalle este autorul versurilor pe care Walter Ghicolescu interpretează melodia “Păcat”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii