Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este ziua cea mare pentru britanici. Se va decide dacă Anglia rămâne sau nu în UE!

ro

23 Jun, 2016 08:37 2355 Marime text
Referendumul privind eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care se desfăşoară astăzi, este celor mai important vot al britanicilor din ultima jumătate de secol. Dezbaterea privind eventuala ieşire a regatului din Uniunea Europeană - aşa-numitul "Brexit" - a bulversat nu numai ţara, ci toată Europa şi îngrijorează şi pe partenerii de afaceri ai Marii Britanii. Până acum nu a existat o linie clară asupra a cee ace vor britanicii. S-a discutat despre consecinţele unei astfel de ieşiri din UE, s-a vorbit despre avantaje şi dezavantaje şi s-a încercat anticiparea a cee ace s-ar putea întâmpla în viitor.
Analiştii au încercat să explice în mod pragmatic cum va cântări votul de la referendum, şi care sunt avantajele şi dezavantajele unui eventual Brexit. Nimeni nu şi-a asumat răspunderea de a spune cu certitudine ce s-ar putea întâmpla cu Marea Britanie după un eventual Brexit.
Primul efect al unui eventual Brexit ar însemna că toate afacerile comerciale ale Marii Britanii ar trebui să fie negociate cu UE, regatul având o poziţie de "terţ" în acest proces care ar putea dura mai mult decât dacă ar rămâne ca membru în UE. Ar apărea şi "efecte colaterale", ca incertitudinea, caz în care părţile implicate ar putea să denatureze, să exagereze sau să îşi impună propria lor opinie, în detrimentul celeilalte părţi. Cel puţin 3 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie ar depinde excesiv de comerţul cu Uniunea Europeană, însă această ipoteză este contrazisă de faptul că locurile de muncă depind cel mai mult de cerere, de nivelul salariilor şi de legislaţia muncii din fiecare ţară, şi nu de apartenenţa la UE.
Ostilitatea faţă de Uniunea Europeană s-a manifestat în Marea Britanie aproape constant şi mai vizibil decât în oricare altă ţară de pe continent. Cele mai recente sondaje de opinie arată căp principala îngrijorare a britanicilor este migraţia. Pe acest subiect bat monedă euroscepticii, iar aceasta ar putea cântări greu sau chiar decisiv în cadrul referendumului. Guvernul lui Cameron a promis că va reduce migraţia sub 100.000 de imigranţi pe an, dar cea mai recentă cifră a acestora este de 362.000 şi, conform previziunilor, ar putea să crească. De asemenea, problema ajutoarelor sociale acordate migranţilor este o problemă spinoasă. La aceasta se adaugă şi o eventuală ridicare a vizelor pentru Turcia, ceea ce ar însemna un aflux mare de imigranţi în Marea Britanie şi în alte state ale Uniunii.
Un studiu realizat de Confederația Industriei Britanice (CBI) arată că 80% din membrii acesteia sunt pentru rămânerea Marii Britanii în UE şi numai 5% pentru ieşirea din UE. Vom vedea la sfârșitul zilei însă ce gândesc, de fapt, britanicii. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii