Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Vânătorilor de Munte. Ce mesaj a transmis cu această ocazie ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor

ro

03 Nov, 2018 12:55 1538 Marime text
Astăzi este Ziua Vânătorilor de Munte. Cu această ocazie ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor a transmis un mesaj. 

”Prin Ordinul nr. 294, de la 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General Român a decis transformarea şcolii Militare de Schiori din Bucureşti în „Corpul Vânătorilor de Munte”. Se consemna, astfel, actul de naștere al unei noi arme de elită a Armatei României, Vânătorii de Munte.

Împlinirea a 102 ani de la acest moment îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite gândurile mele de respect şi apreciere tuturor celor care, de-a lungul timpului, şi-au îngemănat existenţa cu simbolurile „frunzelor de brad” și al „florii de colț”, purtate ca semn de armă pe epoleți.

Dramaticele lupte de la Muntele Cireşoaia, urmate de cele pentru Vârful Coşna - din toamna anului 1917 -, în care trupele de vânători de munte, aflate sub comanda  maiorului Virgil Bădulescu, au intrat decisiv la numai 20 de minute după ce sosiseră în zona acțiunilor de luptă, în urma unui marş forţat de 160 de km, fără oprire, au reprezentat botezul glorios al acestei arme, un botez stropit cu sânge, dar, totodată, un motiv de încredere şi dătător de speranţă în curajul oştirii române.

Paginile glorioase scrise pe fronturile aprig disputate ale Primului Război Mondial de vânătorii de munte au contribuit nu doar la crearea unei aure legendare a acestei specialități combatante, dar și la netezirea drumului către Marea Unire de la 1918, pe care o cinstim în acest an, la Centenar.

Actele de eroism au continuat de-a lungul timpului, de la cele două conflagraţii mondiale, până în zilele noastre, în misiuni executate pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, în teatrele de operaţii, unde vânătorii de munte au servit, până la sacrificiul suprem, interesele României. Aducem un pios omagiu memoriei tuturor vânătorilor de munte căzuți la datorie în luptele purtate în campaniile Primului Război Mondial la Târgu Ocna, Cireșoaia, Vrânceanu și Oituz,  celor căzuți în cea de a doua conflagrație mondială, pe timpul căreia, în perioada 22 iunie 1941 - 12 mai 1945, vânătorii de munte au pierdut aproape 75.000 de oameni în Bucovina, Câmpia Ucrainei, Stepa Nogai, în Caucaz, Taman, Crimeea, în munţii Apuseni, Bukk, Matra, Javorina, Lucenec şi, mai recent, în teatrul de operaţii din Afganistan, unde maiorul post-mortem Iuliu-Vasile Unguraș și sublocotenenții post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciobotaru, Paul Caracudă, Dragoș Traian Alexandrescu, Claudiu Chira și Aurel Marcu și-au înscris pentru totdeauna numele în cartea de onoare a eroilor vânătorilor de munte” - este mesajul transmis de Mihai Fifor.


Acesta a adăugat că astăzi se cinstește curajul şi devotamentul tuturor  vânătorilor de munte, militari activi, în rezervă sau în retragere, dovedite în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi din Afganistan, dar şi în celelalte misiuni îndeplinite în ţară şi din străinătate.

”Vânătorii de munte din generaţia de astăzi reprezintă un corp profesional pregătit la nivelul trupelor de elită, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individuală, cât și pentru coeziunea echipei.
Cu prilejul împlinirii a 102 ani de la înfiinţarea Trupelor de Vânători de Munte, vă felicit, bravi vânători de munte, şi vă doresc nenumărate succese în îndeplinirea misiunilor ce vă revin ca apărători ai valorilor strămoşeşti, bucurii şi numai împliniri alături de cei dragi” - a mai transmis ministrul Mihai Fifor. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii