Atenție! Poliţele RCA vor fi mai scumpe cu până la 50%, din 2016
Atenție! Poliţele RCA vor fi mai scumpe cu până la 50%, din 2016
22 Dec, 2015 19:55
ZIUA de Constanta
2614
Marime text
Negocierile purtate astăzi între transportatori și companiile de asigurări s-au finalizat cu un acord între părțile participante, găsindu-se o soluție în sensul limitării majorării tarifelor asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, potrivit Agerpres.
Conform președintelui ASF, de la calculul daunalității va fi exclusă Cartea Verde pentru transportatorii locali, respectiv transportul în comun.
„Avem un document pe care l-am semnat recent, care este un acord între părțile participante. Au participat nu numai transportatorii, dar și toate societățile de asigurări care vând RCA, Ministerul Finanțelor, Consiliul Concurenței, cu reprezentanți. Ne-am uitat la toate propunerile lor și le-am structurat pe cele care sunt posibile. Noi o să amendăm o normă internă prin care să legăm majorarea de rata daunalității, astfel încât orice majorare să ia în calcul o rată a daunalității și, în final, ne-am înțeles și la un procent, la limitarea majorării. Procentul nu aș vrea să sperie, se referă chiar la transportatori, de 50% față de tarifele de RCA care erau la un anume moment”, a declarat Mișu Negrițoiu.
Președintele ASF a subliniat că acest protocol de înțelegere prevede excluderea Cărții Verzi de la calculul daunalității, pentru transportul local, în comun.
„A doua chestie exclusă de la calculul daunalității — și am prins-o în acest protocol de înțelegere — este Cartea Verde. Până la urmă, transportatorii locali, de la tramvai până la autobuzele care ne duc pe noi în fiecare zi la serviciu, plătesc și ei Carte Verde care se plătește pentru transportatori internaționali. Asta era luată în calcul, printr-o metodologie probabil mai veche, și atât timp cât era mai mică nu se simțea. Acum s-a simțit pentru transportatorii locali, transportul în comun”, a subliniat Mișu Negrițoiu, conform aceleiași surse.
Președintele ASF, RCA nu este o taxă sau impozit, ci „o normă de conduită”.
Acesta a subliniat că, în anul 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a concentrat pe stabilitate financiară, pe nivelul de capitalizare și rezervele tehnice care să acopere pagubele.
„De fapt, funcția noastră principală în ASF este să ne uităm la această stabilitate financiară și să fim siguri că există banii puși deoparte, că daunele sunt plătite la timp. Nu am ajuns să plătim toate daunele la timp, dar am recuperat mult. (...) Ne propunem ca într-un an să nu mai existe reclamații cu privire la daune sau nu așa de multe și să nu mai existe întârzieri în plata daunelor”, a subliniat președintele ASF.
Sursa foto: economica.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii