Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenţie, şoferi! Bande de tâlhari jefuiesc maşini pe Autostrada Soarelui

ro

29 Jun, 2011 22:41 2776 Marime text

Adevărate bande de tâlhari acţionează, noaptea, pe Autostrada Soarelui. Hoţii sunt organizaţi în şase grupări care se ascund în comuna Dragalina, judeţul Călăraşi.

"Poteră" pe urma tâlharilor

Numai anul acesta, zeci de şoferi au reclamat poliţiştilor călărăşeni că au fost furaţi în parcări. Fie români, fie străini, cei care au fost prădaţi de hoţi au rămas fără marfa din TIR, fără motorina din rezervor sau fără banii din torpedou. Din cauza multora dintre aceste incidente, rămase fără autor cunoscut, Poliţia Română a organizat, pentru prima oară, o adevărată "poteră" formată din zeci de oameni care au şi pus mâna pe câţiva dintre infractori.


"Filează" TIR-urile

"Vin de obicei cu o maşină. Se opresc, beau o cafea la benzinărie, se uită ce fel de TIR-uri sunt şi dacă şoferii dorm. Ciocănesc în rezervoare să vadă dacă sunt pline... Abia după aceea îi sună pe ceilalţi să intervină. Sunt bine organizaţi", a explicat, pentru EVZ, comisarul şef Carol Vârnă, şeful Poliţiei Autostrăzi.

Vinerea trecută, a avut loc prima acţiune a oamenilor legii. Ca să îi poată prinde, mascaţii Poliţiei au stat ascunşi ore bune după lăsarea întunericului. În jurul orei 1.30, şi-au făcut apariţia cinci inşi. S-au strecurat prin culturile de porumb şi floarea soarelui de la marginea şoselei.

600 de litri de motorină dintr-o lovitură

Hoţii aveau în mâini bidoane de câte 20 de litri. Se pregăteau să golească rezervoarele de 600 de litri de combustibil. În momentul în care spărgeau buşonul de alimentare al unui rezervor de la un TIR, încercând să sustragă motorină, a intervenit "potera". Cei cinci inşi au rupt-o la fugă pe câmp. Poliţiştii s-au luat după ei. Au tras cu armele în aer ca să îi avertizeze. Până la urmă, doar doi hoţi s-au predat, ceilalţi trei au reuşit să fugă.

Şase grupări în Dragalina


Poliţiştii i-au identificat, însă, pe toţi. Ei fac parte doar dintr-una dintre grupările de hoţi din comuna Dragalina. Cei prinşi, doi tineri de 26 şi, respectiv, 23 de ani, au fost reţinuţi. Magistraţii Judecătoriei Călăraşi au emis pe numele lor mandate de arestare pentru 29 de zile. Ei sunt acuzaţi de tentativă de furt calificat şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.



Cei care au venit pe autostradă să vadă dacă se poate acţiona conduceau o maşină neînmatriculată, iar conducătorul auto nu avea permis. Poliţiştii au descoperit că, în comuna Dragalina, sunt şase grupări specializate în spargeri de autovehicule.

"Fură tot ce se poate: combustibil, marfă. Nu contează dacă este TIR românesc sau străin. Au învăţat şi programul şoferilor. Hoţii ştiu tot ce fac şoferii, când dorm, când mănâncă", a mai adăugat şeful Serviciului Autostrăzi.

Hoţii sună la 112


Cazurile furturilor din maşinile de pe autostrăzi sunt preluate şi instrumentate de inspectoratele judeţene pe raza cărora au avut loc evenimentele. În special de poliţiştii din judeţele Călăraşi, Ilfov şi Ialomiţa. Oamenii legii susţin că astfel de furturi s-au înregistrat şi pe Autostrada A1, Bucureşti-Piteşti. Pentru a acţiona liniştiţi, de multe ori, hoţii sună la apelul de urgenţă 112 şi anunţă un aşa-zis accident. "Vă daţi seama că, dacă anunţă un presupus accident la kilometrul 150, de exemplu, până se întorc băieţii de acolo, ei au timp să acţioneze în parcarea de la kilometrul 88", spune Vârnă.

Mobilizare generală

Peste 40 de poliţişti de la Secţia Autostrăzi, de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) şi cei de la operţiuni speciale au supravegheat, mai multe nopţi, zona parcării de la kilometrul 88. În acel loc au fost semnalate cele mai multe furturi. Astfel, oamenii legii au reuşit să stopeze furturile pentru moment.


COMPLICITATE

Prostituatele, informatoarele hoţilor


Cel mai important pentru şoferi este să nu mai staţioneze peste noapte în parcările din apropierea câmpurilor. "Indicat este să se oprească lângă oraşe. Hoţii acţionează în parcările din apropierea câmpului, unde vegetaţia este mare acum", a precizat şeful Poliţiei Autostrăzi.

Acesta îi sfătuieşte pe conducătorii auto să nu intre în contact cu străinii. În general, prostituatele, proxeneţii sau vânzătorii ambulanţi care "îşi fac veacul" în parcările TIR-urilor sunt informatorii tâlharilor, susţin poliţiştii. Cele mai vulnerabile parcări sunt cele situate la kilometrii 65,88,99 şi 135.

De risc maxim, sunt considerate cele de la kilometrii 88 şi 99 situate pe sensul de mers spre Constanţa. Acolo este vegetaţie abundentă, iar tâlharii se pot strecura mai uşor. Cei doi indivizi prinşi vineri au mărturisit că vând motorina furată cu 35-45 de lei litrul, în condiţiile în care s-au furat şi 1.000 de litri pe noapte.

45.000 de lei
câştigă hoţii din vânzarea unei tone de motorină pe care o fură, în medie, la un jaf dintr-o parcare situată pe Autostrada Soarelui

Sursa: Evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii