Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au tăiat fără nici un drept lemne din pădure și au fost trimiși în judecată

ro

04 Apr, 2016 17:48 3569 Marime text
 
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, la data de 1 aprilie 2016, a inculpaţilor ANDREI ION, ANDREI DANIEL IONUŢ, ANDREI LIVIU GHEORGHIŢĂ, LIXANDRU NICOLAE, DOBRINOIU ELENA, TRĂISTARU ION, MIHAI GHEORGHE, UŢĂ VASILE, PĂDURARU PETRE, ANDREI LIVIOARA, OANCEA MARIUS VIRGIL, ANDREI GHEORGHE, MATEI MARIA CĂTĂLINA, S.C. ANDRIS S.R.L. şi S.C. IONI LIV FOREST S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor.
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 2008 – 2012, inculpatul Andrei Ion, în calitate de administrator la S.C. ANDRIS S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş.
Acesta a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Trăistaru Ion, Mihai Gheorghe şi Uţă Vasile, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care au avut rolul de a încadra arbori sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori. 
În aceeaşi perioadă, inculpatul Andrei Ion, cu sprijinul altor inculpaţi, în scopul sustrageri de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale S.C. ANDRIS S.R.L., toate veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase (buşteni) şi a materialului lemnos (produse obţinute din prelucrarea masei lemnoase) şi sumele reale plătite cu titlul de salariu angajaţilor SC ANDRIS SRL, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.560.388 lei (cca. 574.079 euro).
De asemenea, în perioada 2008 – 2014, inculpatul Andrei Ion a disimulat adevărata provenienţă a sumei de 8.361.829,5 lei reprezentând cca. 1.874.849 euro (provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional), sub forma unor achiziţii de terenuri forestiere şi urmate de vânzarea masei lemnoase către inculpata S.C. ANDRIS S.R.L., precum şi sub forma unor restituiri de împrumuturi acordate inculpatei S.C. ANDRIS S.R.L.
În scopul ascunderii sau a disimulării originii ilicite a unor suprafeţe de teren forestier, inculpatul Andrei Ion, în perioada 2013 – 2014 (după începerea urmăririi penale faţă de acesta şi faţă de S.C. ANDRIS S.R.L.), a transferat fictiv dreptul de proprietate asupra acestora către inculpatul Andrei Gheorghe (tatăl său) şi către inculpatul Oancea Marius Virgil, persoane care au cunoscut că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni şi au urmărit prin aceasta să-l ajute pe inculpatul Andrei Ion să se sustragă de la urmărire.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat şi în vederea confiscării speciale a bunurilor dobândite din săvârşirea de infracţiuni, organele de  urmărire penală au instituit măsuri asigurătorii în valoare de cca. 16.000.000 lei (cca. 3.600.000 euro), asupra sumelor de 1.266.121 lei, 20.345 euro, 1.125 USD, asupra unor terenuri forestiere în suprafaţă de peste 700 ha, 6 autoturisme de lux, 8 autocamioane, precum şi asupra a cca. 25 de imobile (case de locuit şi terenuri intravilane).
Procurorii au solicitat instanţei ca, în conformitate cu art. 112 lit. e C.pen., să dispună confiscarea specială de la inculpaţii Andrei Ion, Andrei Gheorghe, Andrei Livioara, Oancea Marius Virgil, S.C. ANDRIS S.R.L. şi S.C. IONI LIV FOREST S.R.L. a sumei de 9.613.249,5 lei (cca. 2.155.436 euro) provenită din săvârşirea de infracţiuni.

În cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 273.895 lei (cca. 61.411 euro) ca urmare a achitării voluntare a prejudiciului de către o parte dintre inculpaţi şi suspecţi.

Dosarul a fost trimis, spre competenţă soluţionare, Tribunalului Argeş.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii