Au trecut 70 de ani de la tragedia navei Struma
Au trecut 70 de ani de la tragedia navei StrumaAstăzi se împlinesc 70 de ani de la drama celor aproape opt sute de evrei - români care au murit pe vasul Struma, în apropierea coastelor turceşti. Ei plecaseră cu un vas de lemn din dana 10 a Portului Constanţa cu speranţa că vor ajunge în Palestina. La bord se aflau 767 emigranţi evrei şi zece membri ai echipajului. A existat un singur supravieţuitor, David Stoliar. Unicul supravieţiutor a împlinit recent 89 de ani şi trăieşte în Statele Unite. Toţi călătorii aveau un singur ţel - să fugă din calea urgiei naziste către Palestina. După mai multe peripeţii pe mare, vasul a ajuns în derivă în apropierea coastelor turceşti. Pentru că evreii nu aveau viza de intrare în Turcia, nava a fost direcţionată către o zonă de carantină. Potrivit contraamiralului Constantin Necula şi ai unui articol apărut sub semnătura acestuia în Ziua de Constanţa în data de 25 februarie 2007, aici a avut loc dezastrul, nava fiind lovită cel mai probabil de o mină scăpată dintr-un baraj.
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" şi Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România comemorează astăzi împlinirea a 70 de ani de la Tragedia Struma. Programul include un serviciu religios în memoria victimelor şi o depunere de coroane, de la ora 10:00, la Cimitirul Evreiesc Giurgiului (Şoseaua Giurgiului, nr. 162), şi o masă rotundă, la ora 12:00, la Centrul Comunitar Evreiesc (Str. Popa Soare, nr. 18) - sursa: http://portal.radioiasi.ro/70-de-ani-de-la-tragedia-struma-a41090.html
În memoria Tragediei de la Struma a foist ridicat un monument în piaţa Holon din Israel. Struma Square a fost proiectat de celebrul arhitect Janya Avarbuch în anul 1942. Este vorba de un monument mare de piatră care înfăţişează scufundarea navei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp