Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Au vrut să arate că există" Direcţia Regională Antifraudă Constanţa a speriat patronii din Focşani

ro

19 Apr, 2014 06:31 5359 Marime text

Direcţia Regională Antifraudă de la Constanţa, instituţie născută după desfiinţarea Gărzii Financiare, face găuri adanci în bugetul mai multor firme din judeţ care au fost călcate de inspectorii antifraudă, în urmă cu cateva zile, scrie în ediţia on line de astăzi Ziarul de Vrancea.
Dotaţi cu pistoale şi îmbrăcaţi în uniforme speciale, inspectorii antifraudă au închis locaţiile pe perioada verificărilor, au dat amenzi de zeci de mii de lei şi au confiscat bunuri şi sume de bani dar au suspendat şi activitatea unor societăţi comerciale. Un supermarket local, o pensiune din centrul Focşaniului, cateva cafenele, cofetării, restaurante şi cluburi au făcut obiectul unor verificări serale pe linie de evaziune fiscală, acţiune la care au luat parte zeci de inspectori antifraudă. Un pub din Focşani a fost călcat de inspectori chiar în seara inaugurării. Pentru neregulile constatate s-au aplicat amenzi consistente, cea mai mare sancţiune fiind aplicată reţelei de magazine, respectiv 10.000 de lei, fapt care a starnit nemulţumiri din partea patronilor. S-a speculat chiar că respectivul supermarket a fost vizat de verificări pentru a facilita accesul pe piaţa focşăneană de retail a noului magazin Billa, care urma să deschidă în cateva zile. La ultima şedinţă la Colegiului Prefectural, chiar şi subprefectul Cristi Misăilă a declarat că amenzile aplicate firmelor verificate de Direcţia Antifraudă sunt "exagerate" şi că, în opinia sa, inspectorii ar fi trebuit să dea şi avertismente, care sunt prevăzute în Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. "De exemplu, au acordat o amendă de o sută milioane lei vechi la un restaurant pentru că nu avea afişat preţul la guma de mestecat“, a afirmat subprefectul în cadrul şedinţei. Misăilă a fost comisar la Garda Finaciară înainte de a intra în administraţie şi este familiarizat cu controalele de acest tip.
"Au vrut să arate că există!"
Potrivit publicaţiei amintite, acesta este al doilea control serios pe care cei de la Antifraudă îl fac în Vrancea, după angajările operate în ultimele luni pentru cristalizarea echipelor de inspectori. Numai la sfarşitul lunii martie, Direcţia Regională Antifraudă Constanţa a scos la concurs 69 de posturi. Acesta este practic un "control şcoală" făcut în judeţ, aşa că nu este de mirare că au fost sancţionate pană şi cele mai mici abateri, după cum ne-au declarat surse din mediul fiscal.
"Au vrut să arate că există, să-şi facă simţită prezenţa. Se ştie că activitatea de control operativ este precedată de analize de risc fiscal şi de programări ale acţiunilor", ne-au declarat sursele.
Oficialii Fiscului au motivat că ţara noastră se confruntă cu „grupuri evazioniste puternice, cu capacitatea de a influenţa decizii la nivelul administraţiei fiscale”, de aceea era nevoie de o astfel de structură antifraudă. Dosarele firmelor verificate vor ajunge la Fisc, pentru a se continua verificările din punct de vedere al Inspecţiei Fiscale. Oficialii Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea dar şi cei ai Regionalei Galaţi, contactaţi ieri, susţin că nu au avut cunoştinţă de controalele operate de cei de la Antifraudă, întrucat sunt structuri separate în cadrul ANAF. Totuşi, este greu de crezut că nu există o minimă colaborare întrucat pentru a combate frauda fiscală într-un anume teritoriu ai nevoie să cunoşti situaţia operativă locală.
Patru foşti comisari de la Gardă lucrează acum la Antifraudă
Direcţia Antifraudă Constanţa este condusă de inspectorul general adjunct Daniel Dinulescu, care a lucrat în cadrul ANAF, la Direcţia Marilor Contribuabili. Misiunea noii structuri, supranumită şi "DNA-ul Fiscului", este să verifice activitatea marilor evazionişti, fiind organizată ca o structură de elită, care face controale punctuale cu finalitate, după cum a fost prezentată de oficialii ANAF. Contactată în cursul zilei de ieri, conducerea ne-a transmis că, potrivit unor norme interne privind modul de comunicare cu presa, trebuie să ne adresăm Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. De la Bucureşti însă, ofiţerul de presă ne-a transmis că este în concediu pană după sărbători, aşa că detaliile oficiale ale acţiunilor răman necunoscute pentru moment. Oficialii au sugerat celor nemulţumiţi de controale să conteste amenzile. În esenţă, noua structură din cadrul ANAF-ului a preluat majoritatea atribuţiilor avute de Garda Financiară şi de Direcţia Generală a Vămilor, în ceea ce priveşte combaterea fraudei şi evaziunii fiscale, controlul circulaţiei bunurilor şi serviciilor, combaterea sustragerii de la neîndeplinirea obligaţiilor fiscale şi nerespectarea procedurilor financiar-contabile. În plus, "DNA al Fiscului" are inclusiv competenţe de cercetare penală, pe linie de Criminalitate Organizată. În echipa Direcţiei Regionale 2 Constanţa, la Serviciul Control Antifraudă, au intrat şi patru foşti comisari de la Garda Finaciară Vrancea, Costel Cernat, Eduard Iulian Miron, Andrei Coman şi Costel Isticioaia, precum şi Nastase Nelu Surăianu, fost funcţionar în cadrul Fiscului vrancean. Aşa că, dacă nu eliberaţi bon fiscal, Antifrauda vă poate bate oricând la uşă.
(Silvia VRÎNCEANU-ziaruldevrancea.ro)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii