Avocatul constănţean Mihai Valeriu-Adrian a fost trimis în judecată
Avocatul constănţean Mihai Valeriu-Adrian a fost trimis în judecatăProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Mihai Valeriu-Adrian, avocat în cadrul Baroului Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2011-iunie 2012, inculpatul Mihai Valeriu Adrian a pretins de la un denunţător 8.000 de euro din care a primit 2.500 de euro şi acte de înstrăinare fictivă de bunuri pentru suma de 20.000 de lei (cu rol de a garanta primirea ulterioară a banilor). În schimb, inculpatul Mihai Valeriu Adrian a promis că va interveni pe lângă organele judiciare penale, astfel încât denunţătorul să beneficieze de înjumătăţirea pedepsei în dosarul penal în care era cercetat în acea perioadă.
De asemenea, în perioada ianuarie - martie 2006, inculpatul Mihai Valeriu-Adrian a pretins şi primit de la un alt denunţător suma de 2.000 de euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă judecător din cadrul Judecătoriei Constanţa, învestit cu judecarea unui dosar în care denunţătorul era judecat şi pentru a-l determina să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului Mihai Valeriu Adrian.
La data de 17 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus faţă de inculpatul Mihai Valeriu Adrian arestarea preventivă pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 753/VIII/3 din data de 17 octombrie 2012). La data de 23 octombrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus cercetarea în stare de libertate a inculpatului şi luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior de către procuror.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanţa.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp