Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:40 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocatul Poporului încă investighează cazul bebeluşilor cu SHU

ro

21 Mar, 2016 21:47 2320 Marime text
 
Avocatul Poporului face propria anchetă în cazul bebelușilor din județul Argeș, care au fost diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic, iar constatările finale vor face obiectul unui raport care va cuprinde și posibile recomandări către instituțiile implicate în acest caz. 

Biroul Teritorial Pitești al Avocatului Poporului a desfășurat la Spitalul de Pediatrie din Argeș și la Direcția de Sănătate Publică (DSP) o anchetă proprie, pentru a stabili dacă, între 10 și 23 februarie, autoritățile locale cu responsabilități în procedurile de intervenție și gestionare a cazurilor bebelușilor și copiilor mici din județ suspecți sau diagnosticați cu boală digestivă acută (BDA) sau sindrom hemolitic-uremic (SHU) au respectat prevederile Constituției și dacă au administrat defectuos situația apărută.
 
În nota din 8 martie privind constatările anchetei, publicată pe site-ul instituției și semnată de dr. Mihaela Stănciulescu, expert coordonator Biroul Teritorial Pitești - Instituția Avocatului Poporului, se spune, potrivit Agerpres, că, având în vedere cadrul normativ de reglementare a alertei precoce - Ordinul 833/2005-, etiologia bolilor anunțate, instrumentarea medicală a cazurilor, imposibilitatea identificării cu precizie, până în prezent, a factorului de cauzalitate și având în vedere informările succesive transmise Ministerului Sănătății privind cazurile de îmbolnăviri înregistrate până la 15 februarie, apoi până pe 23 februarie și ulterior, nu a fost solicitată/ analizată instituirea alertei epidemiologice, astfel încât să fie dispuse măsurile specifice pregătirii pentru răspuns.
 
Totodată, până pe 18 februarie, DSP Argeș nu a oferit Instituției Prefectului și nici Ministerului Sănătății informațiile suficiente pentru a se decide dacă sunt constituite condițiile legale pentru instituirea unor măsuri de răspuns rapid la alerta precoce.
 

"Prin compartimentul de epidemiologie, avea obligația să colecteze datele de la asistența medicală primară, să le coreleze cu informațiile privind confirmarea/ infirmarea cazurilor provenite de la spitalul/secția de boli infecțioase, pentru ca, apoi, să evalueze dacă s-a produs atingerea pragului de alertă. Măsurile avute în vedere sunt exclusiv de natură sanitară, pentru a preveni răspândirea bolii sau contaminării și nicidecum măsuri de legislație sau securitate (Ordin 883/2005)", se arată în notă.

 
Conform acesteia, instituirea pragului de alertă ar fi impus transmiterea imediată către Institutul de Sănătate Publică a unui raport preliminar de alertă epidemiologică.
 

"Din documentele care ne-au fost prezentate a rezultat că până la data de 23.02.2016 nu a existat nicio solicitare din partea DSP Argeș privind o statistică a cazurilor de boli digestive anterioare datei de 30 ianuarie a.c. (pentru comparare în vederea instituirii pragului de alertă precoce)", se mai spune în nota citată.

 
Potrivit reprezentantului Avocatului Poporului, unitățile spitalicești la care s-au înregistrat cazurile respective - inclusiv Spitalul de pediatrie Pitești - nu aveau obligații privind confirmarea diagnosticelor pe cale de laborator. DSP Argeș avea obligația legală să solicite, începând cu 10 februarie, sprijinul instituțiilor vizate indirect prin reglementările citate și, mai ales, implicarea Ministerului Sănătății pentru confirmarea/ infirmarea diagnosticelor în laboratoarele Institutului "Cantacuzino".
 

"Deși pentru depistarea activă a cazurilor simptomatice prefectul județului a dispus DSP Argeș, încă din 10.02.2016, monitorizarea atentă a copiilor cu vârste până la 2 ani prin centrele medicale individuale și realizarea unui plan de acțiune împreună cu medicii de familie, nu a fost identificată o asemenea măsură menită să alerteze asistența medicală primară pentru trimiterea cazurilor la secția de boli infecțioase a Spitalului de Urgență Pitești", se menționează în document.

 
Pe de altă parte, deși rezultatele anchetelor epidemiologice au indicat conforme alimentele verificate până la 23 februarie, nu s-a solicitat nicio măsură provizorie pentru asigurarea unui grad ridicat de protecție a sănătății și de reducere sau eliminare a riscului, în concordanță cu Legea privind siguranța alimentelor.
 

"Spitalul de Pediatrie Pitești avea nevoie de identificarea urgentă de soluții medicale de prevenție epidemiologică pentru că în această unitate nu există o secție de boli infecțioase, iar la data anchetei se aflau internați atât copii diagnosticați cu BDA, cât și cu Rotavirus. În situația bolilor infecțioase, bebelușii și copiii mici ar fi trebuit să fie tratați în Secția de pediatrie boli infecțioase din cadrul Spitalului de Urgență Pitești", se spune în notă.

 
Potrivit documentului, din rațiuni funcționale și pentru că această secție nu are un medic de specialitate pediatrică în cazul celor două unități medicale locale nu a putut fi respectat Ordinul privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic. De asemenea, ar fi fost necesar un schimb rapid de informații în vederea coordonării riscurilor și a comunicării într-o situație atipică.

 

"Aceste schimburi de informații ar fi facilitat monitorizarea clarității și coerenței mesajelor transmise publicului și mass-media. În concordanță cu prevederile legale, Avocatul Poporului va analiza constatările anchetei și va concluziona în ceea ce privește recomandările pe care le va face", se precizează în notă.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii