Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Băsescu România nu are de ce să se pronunţe, în momentul de faţă, asupra Libiei LIVE TEXT

ro

21 Mar, 2011 00:39 1721 Marime text

base_si_gaddafi_19436100.jpgPreşedintele Traian Băsescu a vorbit, la postul public de televiziune, despre poziţia României faţă de conflictul libian. "România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă", spune şeful statului, adăugând, totodată, că "un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate". Interviul şefului statului a fost întrerupt din cauza unor probleme tehnice. Vom reveni cu restul declaraţiilor.

"Suntem ca un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. România a spus că este solidară şi respectă fără niciun fel de comentariu Rezoluţia 1973 din 17 martie care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia, în vederea protejării civililor. Consider că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate", spune Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a fost primul şef de stat din ultimii 20 de ani care l-a vizitat pe liderul libian Muammar Gaddafi. Se întâmpla în noiembrie 2006.

În noiembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a vizitat pe Muammar Gaddafi cu scopul de a discuta situaţia datoriilor pe care Libia le-ar mai avea de achitat României, deblocarea proiectelor de infrastructură pe care ţara noastră le-a abandonat şi recâştigarea pieţelor pentru anumite mărfuri.

Băsescu a fost anunţat atunci de Gaddafi că Libia doreşte reluarea relaţiilor cu Romania, iar şeful statului român i-a adresat atunci omologului sau libian invitaţia de a efectua o vizita oficială la Bucuresti, care ar fi fost prima de la căderea lui Ceausescu.

După 4 ani, în octombrie 2010, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a avut o întrevedere cu liderul libian Muammar Gaddafi căruia i-a transmis, din nou, dorinţa părţii române ca dialogul politic la nivel înalt să continue printr-o vizită la Bucureşti. Întrevederea celor doi oficiali a avut loc în cadrul celui de-al treilea summit Uniunea Europeană - Africa, organizat la Tripoli.

În ciuda celor două invitaţii făcute de şeful statului şi ministrul de Externe, Gaddafi nu a efecutat nicio vizită în România.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii