Bătrânul Cazino a împlinit 107 ani de existenţă! (galerie foto)
Bătrânul Cazino a împlinit 107 ani de existenţă! (galerie foto)
14 Aug, 2017 16:08
ZIUA de Constanta
12068
Marime text
Cazinoul este clădirea istorică din municipiul Constanţa care se bucură de cea mai mare simpatie, mai ales din partea turiştilor care şi-ar dori să-i poată pătrunde tainele şi din interior. Din păcate, din cauza stării avansate de degradare, clădirii simbol a Constanţa nu poate fi vizitată decât ocazional.
Cazionul a fost construit în anul 1909 şi inaugurat în august 1910, se află pe faleza din Constanţa, pe bulevardul Regina Elisabeta.
Bătrânul Cazino împlineşte în aceste zile 107 de la inaugurare, o aniversare tristă, din cauza stării de abandon în care a fost lăsat de autorităţi.
Construcţia Cazinoului s-a realizat în perioada 1903 - 1911, după planurile arhitectului Daniel Renard. Infrastructura clădirii a fost încredinţată spre proiectare şi execuţie Direcţiei Construcţiei Portului, care era condusă de inginerulAnghel Saligny. Peste nivelul solului, construcţia a fost executată de antreprenorii Frangulea şi Moscovici. Pe parcursul desfăşurării execuţiei au intervenit numeroase modificări, iar în decembrie 1909, o comisie formată din inginerul Elie Radu şi arhitecţii Ion Mincu şi Dimitrie Maimarolu sugerează modificări majore la nivelul parterului şi extinderea subsolului pentru amplasarea bucătăriei şi dependinţelor. Atât ca tratare volumetrică, cât şi decorativă, clădirea se încadrează în stilul Art Nouveau. Lucrările de reabilitare, blocate de contestaţii de aproape doi ani!
Aflat în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Cazinoul îşi aşteaptă, încă, viitorul constructor care se va încumeta să realizeze lucrări de restaurare şi reparaţii capitale.
Ce modificări vor fi aduse clădirii Cazinoului
Pentru modernizarea Cazinoului sunt necesare lucrări de recompartimentare, de refacere a finisajelor şi a instalaţiilor. Prin consolidarea şi restaurarea Cazinoului vor fi obţinute o serie de funcţiuni ale spaţiilor interioare şi exterioare. Subsolul va adăposti săli de promovare a Mării Negre, grupuri sanitare publice, oficiu catering, pre-preparare catering, depozitare catering, vestiare personal, spaţii tehnice, anexe funcţionale, holuri, circulaţii orizontale şi verticale. La parter va fi deschisă expoziţia permanentă „Istoria Cazinoului“ şi tot aici vor fi amenajate o sală de promovare culturală a mediului marin, săli de activităţi artistice, informaţii publice, cafenea/ceainărie, foaier principal + garderobă, lounge, mini-bar, monitorizare şi pază, birouri director + curator, oficiu, anexe funcţionale, holuri, circulaţii orizontale şi verticale, amenajare flexibilă a terasei exterioare spre mare, în funcţie de activităţile din interior. Primul etaj al clădirii va dispune, după cum relevă proiectul de reabilitare, de: o sală multifuncţională, sală de bal, expoziţii, consiliu, foaier, lounge, scenă, zonă culise + grupuri sanitare, oficiu, anexe funcţionale, holuri, circulaţii orizontale şi verticale, amenajare flexibilă a terasei exterioare (cocktail), în funcţie de activităţile din interior. Mezaninul va fi dedicat birourilor pentru administraţie, spaţiilor tehnice, anexelor funcţionale, holurilor şi circulaţiilor orizontale şi verticale.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii