Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul ministrului Cristian Petrescu În 87 de zile am îmbunătăţit rata de absorbţie a fondurilor europene cu aproape 2,5% (Document)

ro

05 May, 2012 16:04 1635 Marime text

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Cristian Petrescu, a declarat astăzi, 5 mai, la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă despre bilanţul a 87 de zile de mandat, că, în această perioadă, a îmbunătăţit rata de absorbţie a fondurilor europene accesate prin Programul Operaţional Regional - Regio cu aproape 2,5%.

În prezent, rata de absorbţie este de 13,96%, Programul Operaţional Regional, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), ocupând primul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene structurale şi de coeziune între toate programele operaţionale din România.

În cele 85 de zile de mandat, prin acest program, au fost semnate 175 de contracte de finanţare, în valoare totală de 1,14 miliarde de lei, şi s-au efectuat plăţi către beneficiari în valoare de 469 de milioane de lei.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul Cristian Petrescu a anunţat că MDRT a trimis, săptămâna trecută, Comisiei Europene noua versiune îmbunătăţită a Schemei de eficienţă energetică pentru clădirile de locuit, prin care să se poată accesa fonduri europene pentru realizarea de lucrări de reabilitare termică.

Ministrul Cristian Petrescu a mai vorbit în cadrul conferinţei, printre altele, şi despre programale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe prin care au fost finalizate, în această perioadă, 134 de apartamente, alte 662 de apartamente urmând a fi recepţionate în lunile mai - iunie a.c. Au fost menţionate şi cele 356 de lucrări de reabilitare şi modernizare de drumuri, cele 427 de lucrări de alimentare cu apă aflate în lucru şi cele 27 de lucrări la sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate care sunt în execuţie în întreaga ţară. Ministrul Cristian Petrescu a vorbit şi despre investiţiile în infrastructura de turism care sunt în derulare menţionând în jur de 30 de staţiuni şi localităţi turistice unde se realizează, în prezent, astfel de proiecte numai cu fonduri de la bugetul naţional, la acestea adăugându-se alte zeci de localităţi unde se derulează proiecte europene. Rezultatele acestor investiţii, a spus ministrul Cristian Petrescu, se văd cel mai bine în creşterile numărului de turişti, şi în primul trimestru al acestui an fiind înregistrate creşteri semnificative, continuându-se, astfel, trendul ascendent al ultimelor 15 luni.

Ministrul Cristian Petrescu spune că datele bilanţului arată că şi-a îndeplinit cele trei promisiuni pe care le-a făcut la preluarea mandatului. „Au fost 87 de zile de muncă intensă pentru mine, dar şi pentru colegii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi din instituţiile pe care le coordonăm. Am cuprins în 8 pagini doar enumerarea activităţilor pe care acest minister le-a realizat în aceste mai puţin de trei luni. Este o muncă incredibilă. M-am angajat, la începutul mandatului, să creez locuri de muncă, să dezvolt cât mai mult, prin proiectele pe care le semnez, condiţiile de viaţă ale cât mai multor comunităţi locale şi să-mi aduc contribuţia la îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Ministerul şi instituţiile pe care le coordonează derulează direct sau finanţează mii de lucrări în întreaga ţară, ceea ce înseamnă locuri de muncă, pe de o parte, şi creşterea nivelului de trai al locuitorilor acelor comunităţi, pe de altă parte. Creşterea ratei de absorbţie prin Programul Operaţional Regional este şi ea o realitate, în cele 87 de zile de la începutul mandatului meu, rata de absorţie a crescut cu aproape 2,5%. Pot spune, astfel, cu cifrele în mână, că am reuşit ceea ce mi-am propus şi am reuşit într-un timp foarte scurt", a declarat ministrul Cristian Petrescu.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii