Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:42 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blocuri cu probleme sau fără autorizaţie! Locuitorii din Tomis Plus au depus plângeri la DNA, ANAF, Oficiul pentru Spălarea Banilor, ITC şi Poliţia Locală (galerie foto)

ro

08 Sep, 2016 00:00 17061 Marime text
Locuitorii cartierului Tomis Plus nu s-au limitat să-şi strige nemulţumirile pe reţelele de socializare sau prin intermediul petiţiei prin care speră să sensibilizeze autorităţile locale. Reprezentanţii lor au sesizat încă din anul 2014 Inspectoratul Teritorial în Construcţii, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANAF şi, într-un final, DNA Constanţa, unde au depus plângeri pentru abuz în serviciu pe numele fostului şef al Poliţiei Locale, Ionuţ Pripişi, dar şi pe numele Dianei Petre, inspector disciplină în construcţii, subordonata lui Pripişi. Veţi afla motivele în cele ce urmează.
 
„Nimeni nu înţelege cum este posibil ca lângă un imobil cu două-trei etaje să se poată construi unul cu şapte-nouă etaje, iar distanţa dintre ele să fie de aproximativ zece metri, să nu fie aliniamentul respectat, gradul de ocupare să fie de peste 90%. Este normal ca o parte din strada Budapesta să aibă cinci metri lăţime, iar o altă să aibă 14 metri?“, a comentat unul dintre locuitorii din Tomis Plus.
 
Un altul spune că „se cunosc trei cazuri (imobile) ce trebuiau să suspende/oprească lucrările de construcţie, dar în weekend se lucrează intens. În multe dintre aceste cazuri, PUZ-urile au fost modificate, iar respectivele construcţii s-au ridicat pe spaţii verzi sau locuri de parcare“.
  
În cartierul Tomis Plus locuieşte şi un consilier local, membru în Comisia de Urbanism din cadrul CLM Constanţa. Romeo Rezeanu spune că încă din 2015 locuitorii au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii în legătură cu ridicarea unui bloc pe strada Budapesta colţ cu Madrid, care nu respectă aliniamentul, în conformitate cu autorizaţia de construcţie emisă de Primărie. „De la ITC ni s-a spus că nu pot verifica, pentru că respectiva construcţie nu avea autorizaţie. Noi am început reclamaţiile de când abia se turnase fundaţia imobilului şi am continuat când avea şi P+4 etaje construite. Lucrările au început în toamna anului 2014, iar noi am făcut sesizările în 2015. Evident, aceleaşi chestiuni le-am reclamat şi la Disciplina în Construcţii, care se afla în subordinea domnului Pripişi. Nu s-a întâmplat nimic notabil, poate doar că una dintre angajatele de la disciplina în construcţii, Diana Petre, a achiziţionat un apartament chiar în blocul reclamat, la etajul 7“, povesteşte Rezeanu.
 
Reclamaţiile locuitorilor au continuat. „Între timp, noi, locuitorii, am solicitat prin adrese atât ANAF, cât şi Oficiul pentru Spălarea Banilor, pentru că majoritatea construcţiilor sunt făcute pe persoană fizică acolo, de persoane care vin din judeţul Tulcea, în marea lor majoritate. Pentru că ANAF ne-a spus că nu are competenţe, iar Oficiul pentru Spălarea Banilor nu ne-a răspuns la adresă, am mers la DNA, unde am făcut plângeri pe numele lui Ionuţ Pripişi şi al colegei acestuia, Diane Petre, pentru lipsa de reacţie în acest caz. În primăvara acestui an, dosarul a fost preluat de un alt procuror, cel puţin aşa am fost înştiinţat“, a mai spus Rezeanu.
 
Locuitorii din Tomis Plus susţin că sunt multe construcţii cu probleme şi pe alte străzi, cum sunt blocurile de pe strada Madrid (un imobil P9 şi un altul P10), care nu ar avea autorizaţie.
 

Petiţia locuitorilor din Tomis Plus 

Petiţia semnată de câteva zeci de cetăţeni ai cartierului rezidenţial Tomis Plus îşi propune să aducă la cunoştinţa autorităţilor/instituţiilor abuzurile făcute de unii dezvoltatori imobiliari, nepăsarea autorităţilor (servicii din Primăria Constanţa) ce au competenţe pe acest domeniu (dezvoltare urbană, construcţii etc.), autorităţi care, deşi au fost informate prin numeroase notificări şi reclamaţii, nu au intervenit din motive lesne de înţeles. 

„În cartierul Tomis Plus (unde proiectul iniţial promitea un aspect rezidenţial, toate utilităţile, spaţii verzi şi o infrastructură decentă), totul a degenerat. Trotuarele lipsesc cu desăvârşire, parcările sunt la limită şi, de multe ori, imaginare, iar spaţiile verzi sunt adevărate rarităţi. Proiectul ce propunea o altă viziune arhitecturală, spaţii aerisite, decente s-a transformat într-o grămadă dezordonată de clădiri cu arhitecturi dubioase, într-o iluzie. Unii dezvoltatori imobiliari au construit în multe cazuri pe 100% din suprafaţa terenurilor, uneori depăşind-o, spaţiile verzi au fost transformate în locuri de parcare, terase şi chiar fântâni arteziene. Sunt cazuri în care locurile de parcare au fost făcute pe terenuri ce nu aparţin respectivilor dezvoltatori sau pur şi simplu delimitate pe stradă cu vopsea. În locul unei parcări subterane este un magazin alimentar, iar respectivul imobil depăşeşte lotul de teren destinat cu câţiva metri, ieşind pur şi simplu în stradă (str. Barcelona nr.10). Este posibil să nu poţi scoate maşina din parcare deoarece intri direct în scările blocului, iar intrarea în parcarea subterană să fie în stradă? Da. Veniţi, vedeţi şi veţi rămâne fără cuvinte (aleea Bratislava colţ cu str. Budapesta). Când o întrebi pe doamna Carabaş (reprezentanta Corpului de Control din Primărie) dacă este normal/legal, răspunsul este prompt. Da, totul este perfect normal/legal!“, se arată în petiţia locuitorilor din Tomis Plus.
 

Ce spune Corpul de Control al Primăriei? 

Mirela Carabaş, din cadrul Serviciului Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal/Corpul de Control al Primăriei, a precizat că au fost efectuate mai multe cercetări în teren. „Cei care au fost în neregulă au fost sancţionaţi şi trimişi în penal. Aceste aspecte pot fi clarificate la Biroul Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa. Eu doar verific documentele privind autorizaţia de construire şi planurile vizate pentru o schimbare de la o construcţie. Tot ce am găsit în neregulă am sancţionat. Ultimele verificări le-am făcut acum două săptămâni. Acolo, dacă mergi doar la sesizare, te trezeşti cu blocuri ridicate deja. Acolo ar trebui mers zilnic. Cel târziu luni voi merge iar în control“, ne-a declarat Mirela Carabaş, inspector în cadrul Corpului de Control al Primăriei Constanţa.

Primarul va merge în cartier, dar când? 

În timp ce redactorii noştri au încercat să-l contacteze, dar nu a răspuns la telefon, Rezeanu spune că primarul Făgădău cunoaşte problema şi a promis că va merge cu mai mulţi consilieri în teren, pentru a discuta cu locuitorii nemulţumiţi. Oare ce s-ar fi făcut cetăţenii din Tomis Plus, cartier rezidenţial cu impozite pe măsură, dacă nu locuia acolo un membru al comisiei de urbanism care să „smulgă“ o firavă promisiune de la primar că cel puţin problema va fi cercetată?
 
Precizăm că am încercat să discutăm şi cu fostul şef al Poliţiei Locale/Corp Control, Ionuţ Pripişi, care nu a putut fi însă contactat, aflându-se în concediu.
 
Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nae 20 Sep, 2017 11:09 Ca de obicei totul porneste de la bujetarii analfabeti si corupti care au fost angajati pe baza de legitimatie de partid ... dar care sint PLATITI din taxele populatiei de care isi bat joc !
  • panait 09 Sep, 2016 21:54 Dragilor ! Cred ca a sosit , fie si in ultima secunda , timpul sa ne trezim si sa ne gandim bine de tot in ce fel de tara vrem sa traim ! Au apus acele timpuri in care inghiteam si toleram ! Trebuie sa luam atitudine si sa protestam de fiecare data cand ceva ilegal isi face prezenta ! Chiar nu suntem constienti ca toate aceste lucruri mostenite : spaga , coruptia etc. ne trag in jos iar coltul acesta de lume in care traim este vazut din ce in ce mai prost in ochii tarilor civilizate unde nici nu se concepe asa ceva ? Rugam autoritatile locale , politie , procuratura , primarie sa realizeze ca traim intr-un stat european si sa-si faca datoria pana la capat ! Rugam aceste mizerii de parlamentari sa schimbe legile in beneficiul cetateanului ! Cum este posibil in Europa in anul 2016 sa construiesti un bloc de n etaje fara autorizatie si sa nu se intample nimic ? TREZITI-VA !!!
  • Catalin 08 Sep, 2016 20:07 Domnul primar ar trebui sa faca o vizita si in cartierul Compozitorilor, si acolo sunt aceleasi probleme.
  • simona 08 Sep, 2016 09:54 10 m intre doua blocuri?? cineva din redactie ar trebui sa vada blocul in constructie de pe str. casin.....unde intre blocuri pe lateral sunt mai putin de 8 m :))......cand treci printre blocurile respectiva parca nu ai aer sa respiri.....
  • Pascu 08 Sep, 2016 08:05 Poate domnul primar v-a analiza cele scrise in petitie. Inca mai speram ca macar ca de acum incolo, se v-a construi in limitele legele. Mai speram si ca toate constructiile ilegale de la parterul diferitelor imobile vor fi desfiintate. Sincer arata a tiganie curata.
  • Valer 08 Sep, 2016 07:06 Pai asa este in toata Constanta .