Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blue card-ul european conceput pentru atragerea imigranţilor cu înaltă calificare în UE

ro

21 Nov, 2008 14:37 663 Marime text

Peste trei ani, Uniunea Eoropeană va putea atrage mai mulţi imigranţi cu înaltă calificare, primirea lor fiind favorizată de introducerea "cartelei albastre", aprobată ieri, de Parlamentul European. Blue card-ul european reprezintă un permis de muncă şi sejur, ce va fi acordat persoanelor din statele terţe, care fac dovada unei înalte calificări. Permisul se poate obţine de către un solicitant dintr-un stat terţ, numai dacă ţara sa a încheiat acorduri de cooperare în domeniul imigraţiei cu UE.

De asemenea, persoana imigrantă trebuie să fie absolventă a unor studii superioare, cu experienţă profesională de minim cinci ani, din care cel puţin doi într-o funcţie de conducere şi să aibă deja o ofertă de muncă în Uniunea Europeană. Statele membre vor putea decide fiecare pentru sine de câţi imigranţi cu înaltă calificare au nevoie şi care va fi nivelul de salarizare al acestora. Permisul de muncă şi sejur va fi atribuit mai întâi pe o perioadă de doi ani, după care va fi posibilă prelungirea cu încă doi ani şi mutarea imigrantului într-o altă ţară a Uniunii.

În cazul în care contractul de muncă este pentru o perioadă mai scurtă de doi ani, blue card-ul va fi eliberat pentru durata contractului, plus încă trei luni. Pentru a se putea introduce "cartela albastră", după votul din plenul Parlamentului European, mai trebuie să îşi dea acordul şi Consiliul UE. Permisul este conceput după modelul "green card-ului"american, intrarea în vigoare a noii Directive europene fiind prevăzută abia în prima parte a anului 2011.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii