Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR isi mentine rata dobanzii la 10,25%

ro

06 Jan, 2009 21:09 740 Marime text

Banca Naţională Română (BNR) menţine rata dobânzii de politică monetară la 10,25%, se arată într-un comunicat al băncii centrale, citat de HotNews.ro. Membrii Consiliului de Administraţie ai Băncii Naţionale Române au decis menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Analiştii estimau menţinerea dobânzii cheie la 10,25%, dar se aşteptau la reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei, după ce, în ultima şedinţă de politică monetară, BNR a scăzut nivelul acestora, de la 20% la 18%, pentru a ridica nivelul lichidităţii din piaţă. În comunicatul remis după şedinţa Consiliului de Administraţie, BNR a aratat că va continua "gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar prin utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă monetară".

"Consiliul de Administraţie al BNR reiterează faptul că BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât prin adecvarea instrumentelor sale să asigure atingerea obiectivelor de  stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, în contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice", se precizează în comunicat. Consiliul de Administratie al BNR a majorat dobânda de politică monetară în fiecare şedinţă care a avut loc din luna octombrie a anului 2007 până în iulie 2008. Astfel, dobânda cheie a ajuns, de la 7% în luna octombrie a anului 2007, la 10,25%. Începând din luna august a anului 2005, dobânda cheie a urcat la cel mai ridicat nivel, fiind 12,5%.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii