Boboteaza și Sfântul Ioan marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Ce credințe și tradiții există în legătură cu aceste sărbători
Boboteaza și Sfântul Ioan marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Ce credințe și tradiții existăBotezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul și Inaintemergatorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Bobotează este una
dintre cele mai importante sărbatori, atât pentru creștinii ortodocși, cât și
pentru cei catolici. Potrivit scrierilor, în 6 ianuarie, Mântuitorul Iisus
Hristos a fost făcut cunoscut lumii. De aceea, Biserica mai numește Bobotează
și „Arătarea Domnului", „Dumnezeiasca Arătare" sau „Epifania", care provine din
limba greacă și înseamnă „aratare", „descoperire", „revelare".
Boboteaza (6 ianuarie) și Sfântul Ioan (7 ianuarie) aproape că formează una și
aceeași sărbătoare. În ajun, adică în 5 ianuarie, este zi de post negru, la fel
ca în ajunul Craciunului sau în Vinerea Mare dinaintea Paștilor.
Boboteaza este o
manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de
catre Ioan, Spiritul Sfant se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar
tatal din cer il declara ca fiind fiul sau.
In Ajunul Bobotezei, slujitorii sfintelor altare merg la casele credinciosilor
pentru a le aduce, prin stropirea cu apa sfintita, binecuvantarea Sfintei
Treimi. Postul din Ajunul Bobotezei a fost randuit inca din vremea de inceput a
crestinismului.
Apa de Bobotează nu se strică niciodată
Credinciosii si preotii considera ca apa de la Boboteaza are o putere
deosebita, pentru ca a fost sfintita printr-o indoita chemare a Sfantului Duh,
iar sfintirea are loc chiar in ziua in care Mantuitorul s-a botezat in apele
Iordanului. Apa sfintita la biserica in aceasta zi si luata de credinciosi are
puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. Prin agheasma se intelege atat
apa sfintita, cat si slujba pentru sfintirea ei. „Agheasma mare" se
savarseste numai de Boboteaza, spre deosebire de „Sfintirea cea mica" a
apei, care are loc in biserica in prima zi a fiecarei luni, iar in case, la
sfestanie. Totodata, Agheasma mare se poate bea doar timp de opt zile, intre 6
si 14 ianuarie, altfel este necesara aprobarea preotului duhovnic spre a fi
folosita.
Bărbații scot crucile din apă
La Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va
arunca crucea. Mai mulți barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel
care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.
Sarbatoarea Bobotezei este cunoscuta atat in Biserica Ortodoxa, cat si in
Biserica Romano-Catolica. Botezul Domnului este amintit inca din secolul al
II-lea d.Hr de Sfantul Clement Alexandrinul si in secolul al III-lea de Sfantul
Grigorie Taumaturgul. Incepand cu secolul al IV-lea, cuvantari dedicate acestei
sarbatori gasim atat la parintii rasariteni, cat si la cei din Apus.
Initial, in Rasarit, Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului.
Din secolul al IV-lea a fost adoptata si in Biserica apuseana, fiind cunoscuta
si ca "Sarbatoarea celor trei magi". Tot atunci au fost despartite
cele doua mari sarbatori: 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea
Nasterii Domnului, ca in Apus, si 6 ianuarie, pentru Boboteaza.
Pelerinaj în Țara Sfântă
Orice pelerinaj facut in zilele noastre in Tara Sfanta are un loc de oprire la
raul Iordan, care izvoraste din Muntii Libanului, apoi traverseaza Marea
Galileii si dupa un lung si sinuos traseu se varsa in Marea Moarta.
Locul real al Botezului mantuitorului este insa in Iordania. Dar intrucat Iordania nu este inclusa in toate pelerinajele, probabil din ratiuni financiare, pe malul israelian al Iordanului a fost amenajat un spatiu unde crestinii imbracati in camasi albe lungi, numite "crijme" intra in rau.
Unii preoti ii cufunda de trei ori in apa pe credinciosii adulti, repetand intr-un fel botezul. Preotii ortodocsi romani spun ca botezul este unic, de aceea binecuvanteaza pelerinii stropindu-i cu apa din Iordan. Aceste ritualuri pot fi vazute in tot anul pe durata pelerinajelor, fara legatura cu Boboteaza.
Biserica Ortodoxa din Ierusalim sau Patriarhia Ortodoxa Greaca a Ierusalimului nu a adoptat calendarul bisericesc indreptat si, impreuna cu Patriarhia Rusa, Patriarhia Georgiei, Patriarhia Sarba si Sfantul Munte Athos, precum si cu credinciosii romani din Basarabia, sarbatoresc dupa calendarul neindreptat, adica la o diferenta de 13 zile de sarbatorile noastre.
Unii pelerini credinciosi confirma ca de Boboteaza, pentru cateva clipe, apele Iordanului curg in sens invers. Desi afara este destul de frig in ianuarie, multi dintre credinciosi intra in raul Iordan in camasile albe lungi, pe care apoi le pastreaza cu grija pentru a fi imbracati cu ele in ziua inmormantarii.
Toti pelerinii care au intrat in Iordan de Boboteaza sau in afara sarbatorii spun ca au avut o traire, o emotie, o energie speciala. Inainte de a pleca de langa rau, pelerinii iau aminire o sticla cu apa din Iordan, rugandu-se sa le fie tamaduite suferintele.
Se colindă, iar fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul
Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de credinţe populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor care încearcă să scoată din apă o cruce aruncată de preot şi obiceiul practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.
La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.
Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc şi pun busuioc sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.
De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de "burechiuşe" sau "urechiuşele babei" (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.
Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa. "Chiralesa" provine din neo-greacă şi înseamnă "Doamne, miluieşte!". Exista credinţa că, strigând "Chiralesa", oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi protejate de boli şi a fi fertile.
Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.
Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.
Udatul Ionilor
De Sfântul Ioan Botezatorul (7 ianuarie) există un alt obicei, numit „Udatul Ionilor", întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp