Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boc, despre referendumurile pe reorganizare Să vedem dacă vor avea paşii legali

ro

16 Jun, 2011 22:59 1316 Marime text

Premierul Emil Boc a afirmat, joi, că este treaba prefectului să analizeze dacă se vor îndeplini condiţiile legale cu privire la refendumurile locale pe tema reorganizării, considerând că legea nu obligă la un scrutin popular.

"Întâi să vedem dacă vor avea paşii legali... E treaba prefectului să analizeze ce se întâmplă acolo, în primul rând. Toate actele emise de către autorităţile locale sunt cenzurate din perspectiva legalităţii de către instituţia prefectului, aşa scrie în Constituţie. Nu ştiu dacă se încadrează sau nu în limitele legii, vom vedea acest lucru, eu nu am văzut nicio cerere oficială, am văzut numai declaraţii politice", a răspuns Boc, la B1 Tv, întrebat fiind de referendumul anunţat de preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.

Premierul a susţinut că, în interpretarea sa, nu există prevederi care să implice organizarea de referendumuri locale, Legea referendumului referindu-se doar la reorganizări în interiorul unui judeţ, iar nu a judeţelor în sine. "Nu văd o prevedere care să oblige Guvernul să organizeze referendumuri în fiecare judeţ când e vorba de reoganizarea în întregime a teritoriului ţării", a menţionat el. În plus, a spus Boc, un referendum naţional ar presupune costuri, adăugând însă că nu s-a făcut încă o asemenea analiză.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, vrea să organizeze în data de 17 iulie un referendum privind oportunitatea desfiinţării judeţului, în urma reorganizării administrativ-teritoriale.

"Vrâncenii sunt cei care trebuie să spună dacă vor ca judeţul lor să se desfiinţeze, dacă vor să retrăiască experienţa stalinistă din anii '60 și dacă vor să meargă 350 de kilometri până la Constanţa pentru a le fi rezolvate problemele de noua conducere sau dacă vor să îşi păstreze identitatea şi tradiţiile din provincia în care s-au născut şi pe care o iubesc", se arată în expunerea de motive prin care Marian Oprişan a propus Consiliului Judeţean organizarea referendumului.

"Vrancea este o provincie unde istoria se contopeşte cu legenda. Vrancea şi Ţara Vrancei au propria istorie care datează din jurul anilor 1300. Mai mult, încă de pe timpul lui Ştefan cel Mare, Munții Vrancei poartă numele legendarilor fii ai Babei Vrâncioaia, iar tradiția buciumului este vie și astăzi. Istoria acestor locuri este una măreaţă! Fie că vorbim de Unirea de la 1859, fie ca vorbim de luptele istorice de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja, în Vrancea istoria României s-a scris cu sânge", mai scrie Oprişan în expunerea de motive.

Potrivit unui comunicat al CJ Vrancea, cetăţenii cu drept de vot din judeţ vor fi chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU la întrebarea: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Vrancea?".

Banii necesari organizării referendumului ar urma să fie alocaţi din bugetul judeţului, după rectificarea prin hotărâre a bugetului.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii