Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogatu, Chebuţiu, Preda şi Said Baaklini, trimişi în judecată dintr-o eroare Procurorii de la Anticorupţie şi ultima parte a dosarului UCM Reşiţa

ro

04 Feb, 2013 21:57 3147 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Rajef Sharif Mohammad, cetăţean libanez, administrator al SC Mike Trading & Investment SRL şi Jean Yacoub, cetăţean italian, administrator al S.C. Beta Trading & Investment S.R.L, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la tentativă la infracţiunea de stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. După cum arătam şi în ediţia cotidianului nostru din data de 18 ianuarie, în acest dosar a fost trimis în judecată, din greşeală, şi fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Eugen Bogatu, dar şi Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa, şi afaceristul Said Baaklini. După cum spuneam şi mai sus, Bogatu, Baaklini, Preda şi Chebuţiu apar în această cauză, din greşeală, iar situaţia ar urma să se rezolve în şedinţa din data de 13 februarie. Cei mai sus precizaţi au fost trimişi, deja, în judectă în 2011, eroarea recentă constând în înregistrarea numelor celor patru în dosarul afaceriştilor Rajef şi Yacoub - ultima parte din controversatul dosar de presupusă corupţie „UCM Reşiţa“.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă unei tranzacţii comerciale, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 de milioane de euro, sumă care nu a fost acordată. În susținerea cererii sale, SC Libarom Agri SRL a prezentat o factură fiscală încheiată la data de 31 august 2010 cu S.C. UCM Reşiţa S.A., reprezentată de inculpatul Chebuţiu Adrian. Conform acestei facturi, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro plus TVA. Factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. Inculpatul Chebuţiu Adrian, în calitate de director general al S.C. U.C.M. Reşița S.A, a încheiat în numele şi pe seama SC UCM Reşiţa SA, patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL şi SC Mike Trading & Investment SRL, reprezentate de inculpaţii Mohammad Rajef Sharif şi Yacoub Jean, alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte, s-a încercat crearea aparenţei de legalitate asupra executării contractului de vânzare a celor patru motoare vechi la preţ supraevaluat, întrucât a adăugat costuri fictive vânzării principale. Concret, în aceeaşi zi în care a încheiat contractul de vânzare a motoarelor, UCM Reşiţa a încheiat cu firmele tip „fantomă” reprezentate de inculpaţii Mohammad Rajef Sharif şi Yacoub Jean trei contracte fictive având ca obiect servicii de prospectare a pieţei, de intermediere şi de negociere a vânzării motoarelor, identificarea unui furnizor pentru instrucţiunile de montaj şi a pieselor componente de punere în funcţiune a motoarelor. Inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Said Baaklini au fost trimişi în judecată în cursul lunii februarie 2011 (detalii în comunicatul nr. 55/VIII/3 din data de 10 februarie 2011). Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Amintim că la data de 10 februarie 2011, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpaţi:

SAID BAAKLINI, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL

CHEBUŢIU ADRIAN, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A

PREDA CORIOLAN ADRIAN, director executiv al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A

BOGATU EUGEN, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii