Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnavii de reumatism cer Ministerului Sănătăţii să retragă actul privind modificarea protocoalelor de tratament

ro

07 Nov, 2016 23:19 1701 Marime text
Liga Română de Luptă contra Reumatismului (LRCR) cere Ministerului Sănătăţii să retragă ordinul pentru modificarea protocoalelor de tratament la bolile reumatice, întrucât, prin modificările prezentate pe site-ul instituţiei, ar fi îngrădit sever accesul bolnavilor la terapie, aceştia fiind obligaţi să meargă zeci, chiar sute de kilometri pentru tratament, informează România TV.

 "Liga Română de Luptă contra Reumatismului (LRCR) nu este de acord cu propunerile înaintate de Ministerul Sănătăţii pentru modificarea protocoalelor de tratament la bolile reumatice, întrucât una din consecinţele acestor modificări va limita sever dreptul pacienţilor de a avea acces la terapie", spun reprezentanţii LRCR.

Ei susţin că, dacă pentru tratamentele cu medicamente biologice este util ca bolnavul să vină în centre specializate, unde poate fi corect supravegheat, prescrierea unor medicamente antireumatice în cadrul unui tratament de durată, care a fost deja avizat de medicul specialist, este de competenţa medicului de familie, aşa cum se întâmplă, de altfel, acum.

"A cere pacienţilor afectaţi de boli reumatice, a căror principală suferinţă este deficitul de mobilitate, să se deplaseze zeci sau sute de kilometri pentru servicii medicale ce le pot fi asigurate de medicii de familie constituie o desconsiderare gravă a suferinţei lor. În plus, eliberarea de reţete exclusiv în centre zonale de către medicii specialişti va încărca şi mai mult activitatea doctorilor în spitale, care, în loc să se concentreze pe tratatarea pacienţilor, vor fi ocupaţi cu munca birocratică de scriere şi eliberare a reţetelor", spun reprezentanţii LRCR.


Sursa foto: argilaalbasrtra.ro

De asemenea, bolnavii consideră că este "bătaie de joc" să se pretindă refuzul tratamentului biologic dacă pacientul nu îşi ia medicaţia "convenţională" antireumatică prin sistemul de asigurări de sănătate, în condiţiile în care anumite medicamente, cum ar fi Metotrexat, lipsesc din farmaciile din România, iar mulţi bolnavi sunt nevoiţi să şi le procure din străinătate.

"Să refuzi tratamentul cu biologice dacă timp de trei luni SIUI nu înregistrează că bolnavul şi-ar fi achiziţionat medicaţia în vederea tratamentului, în condiţiile în care acesta nu funcţionează în parametri acceptabili, este de neînţeles. Rugăm autorităţile să verifice de câte ori a fost blocat cardul de sănătate numai săptămâna aceasta", mai spun pacienţii.


Ei solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la actul normativ, pe care îl consideră "aberant".

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii