Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bursa.ro Ministrul Finanţelor confirmă ceea ce bursa a scris acum 5 luni "Trei sferturi dintre băncile de la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani"

ro

03 Aug, 2017 11:13 2235 Marime text
Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir cere "lista ruşinii" băncilor care nu plătesc impozit la stat.

Conform informaţiilor deţinute de ziarul BURSA, în perioada 2011-2015, impozitul total plătit la stat de băncile din ţara noastră se ridică la 1,3 miliarde lei (288 milioane de euro).

Ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa spune că aproape trei sferturi dintre băncile care activează în ţara noastră nu şi-au plătit impozitul pe profit, în ultimii ani. Astfel, şeful Finanţelor confirmă ceea ce ziarul BURSA a scris în urmă cu cinci luni.

"Băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat", arătam, în 7 martie 2017, în articolul "Băncile de la noi - vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară", citând surse oficiale, demne de încredere. Articolul din BURSA a făcut valuri în piaţa bancară, unii dintre şefii băncilor comerciale arătându-se profund deranjaţi de informaţiile publicate de noi, însă refuzând să ne transmită oficial opiniile referitoare la subiect.

Ministrul Finanţelor a spus, zilele trecute, într-o emisiune televizată, că "avem 70% dintre băncile din România care, în ultimii cinci ani, nu au plătit impozit pe profit".
Conform informaţiilor deţinute de ziarul BURSA, în perioada 2011-2015, impozitul total plătit la stat de băncile din ţara noastră se ridică la 1,3 miliarde lei, adică circa 288 de milioane de euro.

Liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, cere lista băncilor care nu plătesc impozit la stat.

Domnia sa ne-a precizat: "Mâine dimineaţă (n.r. astăzi) voi merge la Senat şi îi voi solicita, printr-o scrisoare, ministrului Finanţelor, să publice lista ruşinii băncilor şi a societăţilor nefinanciare care nu plătesc impozit la stat, aşa cum a prezentat lista persoanelor fizice datoare la buget. Să ştim şi noi, de exemplu, anul trecut, când au raportat un profit de 1 miliard de euro, cât au plătit băncile impozit? Şi de ce nu plătesc impozit? Cum eludează ele legea? Există o breşă în legislaţie? Atunci să o rezolvăm! Am depus acel proiect de lege care să soluţioneze problema exportării profiturilor, dar cei din Finanţe, care lucrează pe text, nu înaintează, deşi le-am cerut să urgenteze finalizarea lui".


Sursele noastre ne-au precizat, în urmă cu cinci luni, că există instituţii financiare care nu au plătit impozit pe profit timp de zece ani, raportând pierdere în toată această perioadă. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniază sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

Sursele noastre ne-au exemplificat: "Să spunem că o bancă a realizat un profit de 100 de milioane de euro şi a vândut un pachet de NPL de 200 de milioane de euro. În general, banca vinde portofoliile de neperformante cu 5-7% din valoarea lor nominală, dar, potrivit unui studiu, media pe sistem este de 11%.

Continuarea articolului îl găsiţi pe site-ul: www.bursa.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii