Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadrele militare în rezervă din Constanţa au cinsit memoria eroilor de la Bazargic

ro

27 Sep, 2013 11:08 1494 Marime text
La invitaţia primăriei din Dobrich, reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” au participat la manifestările organizate cu ocazia zilelelor oraşului. O delegaţie formată din 20 de cadre în rezervă şi în retragere din Constanţa, condusă de col.(r) Remus Macovei,  a participat la aceste manifestări cu sprijinul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate filiala Constanţa.  Delegaţia celor  20 de veterani, cadre în rezervă şi profesori din Mangalia, condusă de domnul profesor Emil Corneliu Ninu, a beneficiat de   sprijinul  primăriei acestei localităţi.

Începând cu ora 09.00 la Cimitirul Militar din localitate s-a desfăşurat un impresionant ceremonial militar şi religios la care au participat miniştri şi parlamentari  bulgari, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditaţi la Sofia, ai asociaţiilor patriotice locale şi ai militarilor activi şi în rezervă din Varna şi Dobrici. După oficierea slujbei religioase dedicate memoriei  celor 2485 de militari  - bulgari, români, germani, ruşi, sârbi, şi turci  -  căzuţi în luptele din  1916 din judeţul Caliacra,  au fost depuse  coroane de flori din partea tuturor oficialităţilor prezente. Din partea română au depus coroane de flori reprezentanţii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor  din Constanţa şi Mangalia şi ai Primăriei Mangalia.

S -a vizitat apoi  Biserica Sfântul Arhanghel Mihail , realizată în anul 1922 , prin contribuţia  cetăţenilor din întreaga Dobroge. Deasemenea  s-a vizitat expoziţia “Epopee oraşului Dobrici. 1916” care prezintă  aspecte privind desfăşurarea  acţiunilor militare, conducătorii acestora şi armamentul utilizat de combatanţi. Expoziţie inaugurată în anul 2003 a fost  actualizată în anul 2012.


În cartea de onoare a fost consemnată poezia domnului professor  Emil Corneliu Ninu, intitulată  “Cimitirul din Dobrici”, tradusă în limba bulgară de către profesorul Covaci Mihai, directorul Şcolii Generale “Sfântul Andrei” din Mangalia:
“Cine, oare, tulbură somnul
celor îngemănaţi cu glia ?
Să fie pasul nostru,
ce abia atinge solul ?
O, Doamne, dă-mi
foşnetul moale al aripilor de îngeri,
spre a le mîngîia crucile

crescute din pămînt !
Tu, cunoscutule,
tu, necunoscutule,
ţineţi-vă de mînă, dincolo,
în lumea umbrelor
şi daţi, o, daţi
moneda trecerii
unui luntraş tăcut,
cu pecetea muţeniei,

de atîta veneraţie !
Ali, Johan, Ivan sau Ion,
egali în faţa aceluiaşi Dumnezeu,
despuiaţi de păcatul uciderii
între voi, oamenii,
cît de strîns v-aţi topit
într-o caldă şi chtonică îmbrăţişare,
încît chiar Timpul,
Marele, Veşnicul,
se prosternează cu sfială
înainte-vă !”

Un moment emoţionat a fost prilejuit de întâlnirea dintre doi veterani de război, ambii în vârstă de 93 de ani.  Unul român din Mangalia, celălat bulgar din Dobrici. Şi-au prezentat cu mândrie decoraţiile, au depănat amândoi amintiri din război. Deşi fiecare are alt tricolor în piept , s-au înţeles foarte bine în limba română, deoarece veteranul bulgar era şi el român. Cu mândrie şi pioşenie au depus coroane de flori, fiecare în numele ţării sale, pentru  cinstirea eroilor căzuţi la Bazargic în dramaticele confruntări  din anul 1916.

S-a participat apoi la adunarea festivă organizată la sala de festivităţi a primăriei.  Masa festivă a prilejuit  reprezentanţilor ANCE şi ai Muzeului Regional de Istorie Dobrici să se informeze despre  preocupările actuale specifice şi să stabilească o serie de măsuri de amplificare a colaborării  pentru cinstirea memoriei eroilor din cele două ţări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii