Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canicula omoară peştii din Dunăre

ro

11 Aug, 2015 13:58 2064 Marime text
 
Sute de exemplare de pești au murit pe canalele și lacurile din Deltă din cauza nivelului mic al Dunării și a temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă, Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD) estimând pentru acest an venituri mai mici cu 50% în acest an față de anii trecuți pentru pescari.
 
'S-au înregistrat mortalități piscicole încă de la începutul sezonului de pescuit. Primele sesizări le-am primit din partea asociațiilor din zona complexului Razim-Sinoe. Au urmat Șontea-Fortuna, Gorgova-Uzlina, Matița-Merhei, Roșu-Puiu. Situația este critică, pentru că toată partea de vest a Deltei e uscată, iar dacă nu este uscată, apa are o adâncime foarte mică și oferă condiții de pescuit doar păsărilor', a declarat președintele FOPPDD, Dan Verbina.
 
El a amintit că pe fondul caniculei, la finele lunii iulie, pescarii au decis să întrerupă pescuitul timp de o săptămână, capturile din acea perioadă neîndeplinind condițiile de comercializare.
 
'În momentul de față, din cauza căldurii, a mai apărut o problemă pentru pescari. Ca urmare a depunerii de materiale vegetale pe fundul lacurilor care fermentează și degajează hidrogen sulfurat și capturile din plasele pescarilor sunt afectate', a menționat liderul federației.
 
În acest context, potrivit sursei, pescarii din Delta Dunării nu-și vor putea îndeplini capturile alocate pentru acest an de către autoritatea de mediu, iar cele de anul viitor ar putea fi diminuate.
 
'Sunt zone în care pescarii nu vor putea realiza decât 50% din cota alocată pentru pescuit în acest an, iar veniturile lor vor scădea la jumătate. Singura soluție este decolmatarea canalelor impracticabile, iar noi nu vrem lucrări pe kilometri întregi sau excavarea a sute de mii de metri cubi de pământ, ci lucrări punctuale pe lungimi de 100 de metri acolo unde este imperios necesar', a precizat președintele FOPPDD.
 
Scăderea cotelor Dunării și temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă au favorizat, potrivit sursei, înmulțirea păsărilor ihtiofage, acestea putând ajunge mai repede la capturile de pește.
 
Autoritățile tulcene s-au întrunit în ultima perioadă în ședințe pentru a analiza situația apărută în Delta Dunării unde din cauza secetei 68 de kilometri de pe 51 de canale din Rezervație sunt colmatate. În momentul de față, se lucrează la o prioritizare a lucrărilor, astfel încât Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să poată solicita fonduri de la Guvern sau Ministerului Mediului pentru execuția imediată a lucrărilor.
 
Potrivit Administrației Fluviale Dunărea de Jos, cota fluviului la Tulcea este, marți, de 64 de centimetri, cu doi mai mică decât cea de luni. La Isaccea, nivelul fluviului este de 73 de centimetri, scăderea fiind aceeași față de ziua precedentă. Tendința apelor Dunării pentru următoarele zile este de creștere cu până la 3 centimetri.
 
Sursa: AGERPRES
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii