Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:12 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eclipsa de soare pe 20 martie Cât şi cum se vede în România

ro

17 Mar, 2015 07:47 2425 Marime text
Pe 20 martie avem ocazia să observăm un fenomen astronomic rar: o eclipsa de soare. Următoarea va fi vizibilă în ţară noastră de abia în 2027.

Evenimentul de vineri va fi vizibil total din Insulele Feroe şi Arhipelagul Svalbard, iar în restul emisferei nordice, inclusiv din România, va putea fi observată doar o eclipsa parţială.

De unde poate fi văzută mai bine, la ce ora trebuie să ne uităm pe cer şi mai ales cum să privim astrul a explicat Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, pentru ziare.com.

„Pentru Bucureşti avem următoarele date. Primul contact, prima muşcătura care apare pe suprafaţă Soarelui, va fi la 10:48. Faza maximă, acoperire maximă a Soarelui, care va fi la 51%-52%, va avea loc la ora 11:55, iar ultimul contact, când Soarele revine la normal, este la 13:04. Magnitudinea este de 0,53%. De aici tragem concluzia că este o eclipsa importantă pentru România. O astfel de eclipsa în care Soarele să fie acoperit peste jumătate va mai fi în 2027. Destul de târziu", a explicat specialistul.

De la ce ora începe să se vadă în România

Preşedintele SARM a menţionat că eclipsa nu se va observa perfect chiar de la 10:48, potrivit ziare.com.

„De la 11:00 - 11:10 începe să se vadă bine, dar numai cu ochelari speciali de eclipsa. Este un filtru care reţine nu doar lumina 99,99%, dar şi 100% radiaţia infrarosie şi ultravioletă. Noi dacă privim în Soarele obişnuit fără ochelari un minut, putem să orbim, pentru că ne afectează vederea şi este irecuperabil, fără să simţim durere, pentru că la nivelul globului ocular nu avem receptori de durere", a explicat Valentin Grigore pentru ziare.com.

Acesta avertizează oamenii să nu încerce să privească eclipsa cu ajutorul unui binoclu sau telescop fără protecţie, pentru că este foarte periculos. Cât despre cunoscută metodă de a te uită printr-un geam afumat, Valentin Grigore spune că se poate face asta, dar nu este o varianta pe care să o recomande.


De unde se vede cel mai bine în România?

Cei mai norocoşi vor fi locuitorii din nordul ţării, pentru că acolo o să se vadă cel mai bine eclipsa de soare, diferenţa de acoperire dintre nord şi sud fiind de 10%.

„Acoperirea va fi în România de 50-60%. Adică diferenţa de 10% între sud şi nord“, a spus Valentin Grigore, care a precizat că dacă cerul va fi senin se va observă diminuarea luminii, scrie ziare.com.


Sursa: ziare.com

Sursa foto: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii