Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:56 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul din Constanţa a fost inclus în lista celor "7 minuni" ale Europei aflate în pericol! Anunţul a fost făcut de Plácido Domingo

ro

15 Mar, 2018 14:42 4677 Marime text
Europa Nostra, organizaţie care luptă pentru conservarea patrimonului a anunţat lista finală a celor mai periclitate 7 situri din Europa.
La propunerea Asociaţiei Arché, Cazinoul din Constanţa a fost inclus pe această listă, făcută publică de preşedintele Europa Nostra, Plácido
 Domingo.
Pentru 2018, cele mai periclitate situri din Europa în 2018: Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia; Cazinoul din Constanța, România (nominalizat de Asociația ARCHÉ); Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților, Turcia, și Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie.
Experții Europa Nostra și partenerii lor de la Institutului Băncii Europene de Investiții, vor vizita cele 7 situri selectate și se vor întâlni în următoarea perioadă cu reprezentanţii autorităţilor din zonele în care se află aceste situri de patrimoniu şi vor oferi consultanţă în vederea sprijinirii procesului de restaurare sau salvare a acestor monumente.
Mai multe amănunte despre aceste nominalizări puteţi citi chiar pe site-ul oficial al organizaţiei Europa Nostra, aici: http://www.europanostra.org/europe-7-most-endangered-heritage-sites-2018-announced/

 
Vă reamintim că Primăria Constanţa şi Compania Naţională de Investiţii au încheiat în 2014 un protocol, care a fost prelungit în 2017, pentru consolidarea şi restaurarea clădirii. În decursul acestor ani, CNI a organizat trei licitaţii pentru desemnarea unui constructor, însă toate au fost anulate. Conservarea clădirii Cazinoului se va face cu bani de la bugetul local. Pentru că a fost aprobat bugetul municipiului Constanţa, primarul a declarat că imediat vor fi demarate procedurile de conservare a Cazinoului, care vor fi finalizate până la 1 decembrie 2018. Clădirea va fi protejată de un mesh, după ce se vor schimba geamurile sparte şi se vor face reparaţii la acoperiş.
Cazinoul este clădirea istorică din municipiul Constanţa care se bucură de cea mai mare simpatie, mai ales din partea turiştilor care şi-ar dori să-i poată pătrunde tainele şi din interior. Din păcate, din cauza stării avansate de degradare, clădirii simbol a Constanţa nu poate fi vizitată decât ocazional.
Cazinoul a fost construit în anul 1909 şi inaugurat în august 1910, se află pe faleza din Constanţa, pe bulevardul Regina Elisabeta.  Construcţia Cazinoului s-a realizat în perioada 1903 - 1911, după planurile arhitectului Daniel Renard. Infrastructura clădirii a fost încredinţată spre proiectare şi execuţie Direcţiei Construcţiei Portului, care era condusă de inginerul Anghel Saligny. Peste nivelul solului, construcţia a fost executată de antreprenorii Frangulea şi Moscovici. Pe parcursul desfăşurării execuţiei au intervenit numeroase modificări, iar în decembrie 1909, o comisie formată din inginerul Elie Radu şi arhitecţii Ion Mincu şi Dimitrie Maimarolu sugerează modificări majore la nivelul parterului şi extinderea subsolului pentru amplasarea bucătăriei şi dependinţelor. Atât ca tratare volumetrică, cât şi decorativă, clădirea se încadrează în stilul Art Nouveau. Lucrările de reabilitare, blocate de contestaţii de aproape doi ani! 


 
sursa foto:www.europanostra.org





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii