Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul blocurilor in pericol de prabusire Primaria Constanta aloca bani publici pentru a patra expertiza

ro

07 Dec, 2010 05:33 2016 Marime text

p8-harborside_-_strada_traian_surpare_mal_pamant_09.jpgDoua blocuri din Constanta, strada Traian, sint in pericol de a se prabusi in rapa de pe Valea Portului. Dupa o expertiza a proiectantului si doua expertize oficiale, comandate de investitorul proiectului din vecinatate, Primaria Constanta aloca bani publici pentru o a patra expertiza, dar nu face nimic pentru a obliga compania sa consolideze malul.

Zona respectiva a fost vanduta in 2007 unui investitor "strategic" pentru a construi un centru comercial, consolidand, totodata, malul. Lucrarea a fost inceputa, dar parasita apoi de investitor - fondul austriac Immoeast, prin Harborside Imobiliara SRL - care trebuia sa finalizeze consolidarea pana la jumatatea anului 2008, iar intregul proiect - pana la jumatatea lui 2009.

Vezi aici istoricul complet al proiectului si interesele din jurul sau

Frontul de executie a ramas deschis, expus intemperiilor, iar ancorajul provizoriu al stalpilor de sustinere a expirat la sfarsitul anului 2009 (avea o garantie de numai doi ani).

Dupa inceperea consolidarii, cele doua blocuri de cate opt etaje, aflate pe strada care margineste prapastia sapata de constructori, au inceput sa se crape si sa se incline insesizabil de la distanta, dar considerabil pentru cei care privesc mai atent. Strada s-a prabusit pe o portiune de cateva zeci de metri si a fost reparata, in cateva randuri, pe bani publici.

In sedinta extraordinara de Consiliu Local Municipal din 2 decembrie, 80.000 lei din bugetul local au fost alocati pentru "Obiectivul nou - Expertiza tehnica de calitate pentru zona cuprinsa intre strada Ferdinand si strada Traian inclusiv (zona administrata de Primaria Municipiului Constanta in dreptul blocurilor A3 - A8).

Viceprimarul Decebal Fagadau afirma, cu o luna in urma, ca masuratorile nu indica un pericol major, cu toate ca expertizele pe care le avea deja la indemana aratau contrariul. Ultima dintre ele, intocmita de SC GF Tehnical Expert SRL Bucuresti, prin expertul tehnic dr. ing. Anton Chirica, semnala riscul major de alunecare a versantului, din cauza umiditatii mari a solului, la adancime.

Viceprimarul Decebal Fagadau a dat asigurari la acel moment ca investitorul va relua lucrarea la sfarsitul lunii octombrie. In afara de niste masuratori, investitorul nu a facut nimic, santierul este pustiu si acum. Doar firma angajata de primarie, tot pe bani publici, sa repare strada a mai reparat-o o data, pe la mijlocul lui noiembrie, cand asfaltul cedase din nou, pentru a patra oara.

Acum, viceprimarul Decebal Fagadau spune ca nu-si poate asuma expertizele comandate de investitor, chiar daca acestea ii sunt defavorabile investitorului, si ca abia aceasta expertiza platita de Primarie va arata care sunt riscurile reale si ce ar putea municipalitatea sa faca in zona.



Comandarea unei noi expertize inseamna aminarea fara termen precis a rezolvarii problemei din zona.

Sursa: HotNews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii