CCR a decis că ocuparea posturilor de conducere din poliţie trebuie reglementată prin lege, nu prin ordin de ministru!
CCR a decis că ocuparea posturilor de conducere din poliţie trebuie reglementată prin lege, nu prin ordin de
24 Mar, 2016 22:44
ZIUA de Constanta
3075
Marime text
Decizia de neconstituţionalitate a articolului 18 a fost adoptată cu majoritate de voturi, magistraţii Curţii argumentând că ocuparea posturilor de conducere din poliţie trebuie reglementată prin lege, nu prin ordin de ministru.
Concret, este încălcat articolul 73, alineatul (3), litera j) din Constituţie, unde statutul funcţionarilor publici este menţionat ca putând fi reglementat doar prin lege organică.
”Curtea a mai constatat încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, deoarece prevederile art.18 din Legea nr.360/2002 deleagă reglementarea acestor aspecte esenţiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine”, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.
CCR a fost sesizată cu această excepţie de neconstituţionalitate în cadrul unui proces care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia VIII contencios administrativ şi fiscal.
Sindicatul Poliţiştilor ”Diamantul” a reacţionat în urma acestei decizii arătând că este ”cea mai mare lovitură dată corupţiei din MAI”, iar poliţiştii au acum şansa de a nu mai fi ”conduşi de slugile unor politicieni”.
Vă prezentăm comunicatul integral postat de sindicat pe Facebook:
”Pentru a treia oară în doi ani, Curtea Constituţională detonează bombă atomică în curtea Ministerului Afacerilor Pierdute ( pardon, Interne !) şi în special în curticică Direcţiei Generale Juridice din MAI, spre disperarea sleahtei conducătorilor noştri incompetenţi !
După ce SPR Diamantul a spart gheaţă în 2014, cu Emil Florin Dincă, desfiintand dintr-o lovitură, trei articole din Legea 360/2002 care priveau cercetarea disciplinară a poliţiştilor ( Decizia CCR nr. 392/2014),
După ce prin Decizia CCR nr. 637/2015 a fost desfiinţat că fiind neconstituţional, art. 26 alin 3 din Legea 360/2002 care reglementa evaluarea profesională a poliţiştilor,
Azi, 24.03.2016, Curtea Constituţională mai da o lovitură năucitoare, clicii corupte din MAI, admiţând excepţia de neconstituţionalitate a art. 18 din Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, ridicată de cms şef Achim Ilarie din cadrul DGPMB- Serviciul Control Intern.
Textul art. 18, proaspăt declarat neconstituţional, are următorul conţinut:
<Posturile de conducere se ocupă prin examen sau concurs, după caz, în situaţiile şi în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.>
Era ceva imprevizibil ? Nu era deloc !
Din contra, această bubuială a CCR era de aşteptat în condiţiile în care art. 18 şi alte texte importante din lege, prezintă acelaşi tipar defectuos criticat pentru prima oară în 2014, în faţă CCR, de către Emil Păscut, preşedintele SPR Diamantul.
De altfel, chiar SPR Diamantul a solicitat expres după decizia 392/2014, MAI, reformarea întregii legi, avertizând asupra consecinţelor de întârziere dar solicitarea noastră fost respinsă cu mare sictir, de către ciocoii din Aparatul Central.
În loc să ia însă măsuri, încă din 2014, pentru reformarea urgenţă a Legii 360/2002, gloată de corupţi sau incompetenţi care ne intoxică la vârful MAI şi în special la vârful direcţiei generale juridice, au băgat capul în nisip, sperând că merge şi aşa, să peticească legea defectă a poliţiştilor.
Din punctul nostru de vedere, azi, CCR a dat cea mai mare lovitură corupţiei din MAI şi din Poliţia Română ! Acum există o şansă reală că prin redactarea de către Parlament a unor noi texte de lege cu un conţinut corect,să scăpăm să mai fim conduşi de lingăii unor politicieni, trecându-se la ocuparea funcţiilor de conducere strict pe criterii de performanţă profesională!>”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii