Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:25 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce baroni locali se bat pentru funcţiile de conducere din PDL ?

ro

04 May, 2011 22:35 1933 Marime text

flutur_59978500_24163600.jpgPreşedinţii Consiliilor Judeţene Suceava şi Caraş-Severin, Gheorghe Flutur şi Sorin Frunzăverde, unul susţinător al lui Emil Boc, celălalt al lui Vasile Blaga, vor candida peste zece zile la posturile de secunzi ai viitorului preşedinte al PDL.
"Sunt un om de echipă. Pot lucra cu oricine din PDL şi militez pentru unitatea echipei, pentru pragmatism şi pentru politici adevărate de dreapta cu efecte în modernizarea ţării", a declarat Flutur pentru Mediafax.
Pentru celelalte două posturi de prim-vicepreşedinţi nu şi-a anunţat încă nimeni oficial candidaturile, dar ele sunt vizate tot de oameni din echipa premierului. Printre ei, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care în urmă cu câteva luni anunţa intenţia de a candida la funcţia de prim-vice. E drept, nu a reiterat declaraţia de atunci, dar nici nu a revenit asupra ei. Este astfel de aşteptat ca Baconschi să facă un pas în faţă, mai ales după declaraţia de astăzi a lui Valeriu Stoica în care încuraja asemenea atitudini în rândul celor mai tineri din partid. Mai mult, Elena Udrea declara puţin mai devreme că ea susţine candidatura unui "coleg din societatea civilă" la postul de prim-vicepreşedinte, ceea ce poate să trimită cu gândul la Baconschi.
Chiar dacă nu intră în categoria reformiştilor, preşedintele CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, apropiat al Elenei Udrea, este perceput ca reprezentant al valului nou din PDL, iar o eventuală candidatură a sa nu ar surprinde pe nimeni, susţin pentru REALITATEA.NET, surse din Modrogan. Şi numele lui Gheorghe Falcă şi Ioan Oltean se regăsesc pe lista posibililor candidaţi vehiculată intens în ultimele zile, dar din declaraţiile recente ale celor doi, reiese că mai degrabă s-ar orienta spre posturi de vicepreşedinţi.

Cutumă sau blat ?

Ca să obţină posturile de secunzi ai preşedintelui PDL, candidaţii trebuie să obţină, potrivit statutului, minimum 700 de voturi, adică jumătate din numărul delegaţilor la Congres. Din acest motiv, principalele două tabere care se luptă pentru putere ar negocia zilele acestea împărţirea funcţiilor din Biroul Permanent după diferite algoritmuri. Referitor la cele patru fotolii de prim-vice, Blaga şi Boc ar lua în calcul candidaturi unice, adică omul şi locul, pentru a nu îngreuna procesul de votare, susţin sursele citate. Dacă Vasile Blaga s-ar mulţumi cu un singur prim-vice, respectiv Frunzăverde, ar face-o numai la schimb cu postul de secretar general, care ar urma să-i revină lui Cezar Preda. Reprezentaţii echipei Blaga neagă însă existenţa oricărei negocieri care ar putea trezi suspiciuni de blat.
Cert este că în PDL, a existat întotdeauna o cutumă potrivit căreia moţiunea câştigătoare cedează locuri în Biroul Permanent învinşilor proporţional cu procentele obţinute. Semnale că tradiţia va fi respectată a transmis inclusiv Elena Udrea, într-o postare pe blog, în care susţine că echipa preşedintelui Boc va fi formată şi din oameni din tabăra adversă pentru ca partidul să dea dovadă de unitate.

Paleologu, răsplătit cu un post de vice

În baza aceleiaşi cutume şi ca răsplată pentru "destinderea" atmosferei, Toader Paleologu ar putea primi un post în Biroul Permanent, cel mai probabil unul de vicepreşedinte. Pe lista doritorilor de o asemenea funcţie (18 sunt scoase la bătaie), s-a înscris oficial doar William Brânză, deputat şi şeful organizaţiei PDL Diaspora. Roberta Anastase, Raluca Turcan, Sever Voinescu, Cristian Boureanu din aripa tânără şi Radu Berceanu, Ioan Oltean, Mircea Hava dintre "talibani" ar putea intra şi ei în bătălia pentru scaunele de vicepreşedinţi.

La rândul său, Elena Udrea ţinteşte tot un post de vice şi spune că a respins oferta de a candida la fotoliul de secund al preşedintelui PDL. "Colegii mei din partid mi-au propus să candidez la funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, dar ramân consecventă deciziei mele anterioare de a nu candida la aceasta funcţie", a afirmat ministrul Dezvoltării, citată de Mediafax.

În ceea ce-i priveşte pe Adriean Videanu şi Valeriu Stoica, lideri în actualul Birou Permanent, nu se vor regăsi în viitorul, întrucât şi-au anunţat deja intenţia de a lucra pentru partid din umbră. Cu sau fără cei doi, cert e că următoarea conducere a PDL nu va arăta cu mult diferit faţă de actuala, baronii locali găsindu-şi oricum un loc la centru.
Lista lungă se va afla joi, ultima zi în care se mai pot depune candidaturi la Modrogan.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii