Ce calități trebuie să aibă un bun magistrat? Procurorul Maria Mihuţ explică
Ce calități trebuie să aibă un bun magistrat? Procurorul Maria Mihuţ explică
23 Jan, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
17006
Marime text
Avocatura.com: Ce principii crezi că ar trebui să fie insuflate sau să fie asumate de către magistrat? Cum ar trebui să fie el?
Maria Mihuţ: Echilibrat. Animat de ideea de echitate... Să fie just, dar să fie echilibrat. Mi se pare cel mai important să avem practică unitară, previzibilitatea unei decizii este foarte importantă. Nu mi se pare corect ca un om să ia o soluţie, iar alt om să ia o altă soluţie, pentru că omul acela se va gândi: «Dar eu cu ce am greşit?».
Aceasta vine din echilibru. Dacă încercăm să găsim un echilibru şi lucrurile să se aşeze cum trebuie... Știți, oamenii, în general, realizează când greşesc. Mai ales în Penal. Indiferent dacă recunoaşte sau nu recunoaşte, el ştie că a greşit, dacă a greşit. Şi atunci se aşteaptă, indiferent de încercările şi de apărările pe care şi le face, într-o oarecare măsură, ca soluţia să-i fie favorabilă. Atunci, dacă soluţia nu este favorabilă, dar o simte oarecum echitabilă, nu avem aşa o mare problemă.
Avocatura.com: Crezi că sunt situaţii în care magistratul poate sau trebuie să fie şi tolerant faţă de slăbiciunea umană - sau ar trebui să fie constant, intransigent? Are «loc de mişcare»?
Mihuţ: Are loc de mişcare. Tot timpul este o marjă de apreciere, lucrurile nu sunt: «Hai să fim intransigenţi sau să fim indulgenţi». Trebuie să găseşti o cale de mijloc, adică nici să o dăm într-o tiranie, nici să permitem anumite lucruri.
Societatea are, în general, destul de multe probleme, mai ales la ora actuală. E mai important - toată lumea spune - să aplicăm legea mai eficient în mai multe cazuri, decât să fie o pedeapsă mai mare într-un singur caz. Eu aşa aş vedea lucrurile. Trebuie să fie cât mai multe cazuri, cât mai eficient soluționate, cât mai aproape de momentul în care problema s-a produs.
Avocatura.com: Spuneai că principala calitate a unui magistrat / procuror trebuie să fie responsabilitatea. Și acum ai menționat și echilibrul. Ce calitate crezi că ar trebui să mai aibă un procuror pentru a se considera "bun"?
Mihuţ: Îmi aduc aminte că la interviul pentru examenul de la INM, când m-au întrebat chestiunea asta, am spus: «spirit de echipă». Acum, numai asta îmi vine în minte. Eu cred asta este o calitate. Mai ales pe partea de supraveghere - unde lucrezi cu Poliţia. Este foarte important modul în care lucrezi cu ei, pentru că ei văd prima dată dosarul. Reacţiile la cald ei le primesc. Deci, este esențial cum lucrezi cu ei, cum îi motivezi... Și atunci, mi se pare că trebuie să ai şi un spirit de echipă. Pe lângă faptul că trebuie să fii foarte bine pregătit, dar asta face parte integrantă din responsabilitate - este neapărat să existe o bună pregătire în domeniu.
"În momentul în care eşti coruptibil nu mai eşti procuror. Nici măcar funcţionar public nu cred că mai eşti"
Avocatura.com: Şi incoruptibilitatea.
Mihuţ: Asta nici nu ar trebui să intre în discuţie! Aceasta este o condiţie esenţială, aici nici nu există marjă de apreciere. Nu putem să-l asociem - nu putem spune că un procuror este mai bun dacă este «mai incoruptibil». Acolo este ori da, ori nu. În momentul în care eşti coruptibil nu mai eşti procuror. Eşti un funcţionar public, care nu ştiu ce face. Nici măcar funcţionar public nu cred că mai eşti. Eşti în afara legii, deci eşti infractor. Din moment ce ai trecut în partea cealaltă, nici nu mai intră în discuţie că te poţi numi procuror.
Avocatura.com: Ce bine ar fi dacă ar gândi așa toţi magistrații!
Mihuţ: Pe partea cu «incoruptibil», să ştiți că eu nu am îndoieli. Poate cred eu mai mult în oameni decât ar trebui, dar nu cred că fac un exces. Eu nu am simţit, deocamdată, că există procurori corupţi. Eu vreau să cred că nu există. Sau, dacă există, sunt cazuri izolate pe care, mai devreme sau mai târziu, le vom descoperi. Bine ar fi mai devreme.
Din punctul acesta de vedere, majoritatea covârşitoare a persoanelor pe care le-am întâlnit în sistem gândesc aşa, nici nu există astfel discuţii. Când apare o situaţie de genul acesta, când se începe urmărirea penală împotriva unei persoane din sistem, reacţiile persoanelor celor care au cunoscut-o sunt: «Nu aş fi crezut că se întâmplă aşa ceva».
Deci, se produce un şoc destul de mare. Pe noi ne afectează când se descoperă așa ceva, pentru că este ceva în care crezi şi, atunci când crezi în oamenii aceia, şi crezi în misiunea noastră, ești foarte dezamăgit. Misiunea noastră este aceea de a avea o societate mai curată. De aceea, se simte și mai multă dezamăgire.
Când m-am pregătit pentru facultate, colegii mei spuneau: «Te duci degeaba la Drept, pentru că în magistratură nu o să intri fără pile şi altceva nu ai ce să faci!». Am spus că eu nu cred că este aşa. Aflasem de la tata că a fost la un moment dat un an în care au intrat mai puţine persoane față de câte locuri erau - cred că se întâmpla în 2010. Le spuneam acestor persoane că, dacă a fost un an în care nu s-au ocupat toate locurile, dacă interviurile ar fi fost aranjate sau dacă examenul ar fi fost aranjat, s-ar fi găsit cineva care să le ocupe. Mă certam cu ei ore întregi pe chestiunea asta, și anume, că o să intru în magistratură şi fără pile.
"Percepția se va schimba. Dar, tind să cred că misiunea o să rămână aceeaşi tot timpul"
Și discuția a continuat: «Nu poți să fii magistrat incoruptibil. Că sunt presiuni. Că nu ai cum. Că toată lumea face aşa!». Şi le spuneam că nu e adevărat. Le spuneam că, dacă tu ai fost o persoană corectă până acum, nu au ce să-ți facă. Ce poate să-ţi facă un om dacă tu nu vrei să te facă coruptibil?!
Aceasta este percepţia mea la momentul acesta. Şi îmi asum faptul că la un moment dat o să se schimbe, pentru că o simt cum se schimbă - din Facultate, de la INM. Dar, tind să cred că misiunea o să rămână aceeaşi tot timpul.
Sursa text şi foto: avocatura.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii