Ce spune DNA despre legatura Mironescu - Pilca
Ce spune DNA despre legatura Mironescu - PilcaRedam partial comunicatul postat in urma cu putin timp pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie:
„La data de 22 octombrie 2010, inculpatul Banias Mircea Marius, Senator al României, i-a pretins inculpatului Bogatu Eugen, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În schimbul acestor foloase materiale, în cursul anului 2010, Banias Mircea Marius i-a promis inculpatului Bogatu Eugen că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico - administrative în sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen şi ale întregului grup infracţional. Astfel, Banias Mircea Marius i-a promis lui Bogatu Eugen că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa. De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea inculpatului Durbac Liviu, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Bunurile menţionate mai sus au fost puse la dispoziţia lui Banias Mircea, prin intermediul inculpaţilor Tudoran Dragoş-Iulian (comisionar vamal) şi Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.
La data de 3 iunie 2010, inculpatul Mironescu Laurenţiu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 RON pentru ca Mironescu Laurenţiu să câştige o funcţie de conducere la nivelul respectivei organizaţii politice. După ce Pilcă Aurelian-Cătălin a promis că îi va da suma de bani cerută, la data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei.
În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă Aurelian-Cătălin, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă Aurelian-Cătălin să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă Aurelian-Cătălin şi de către ceilalţi membri ai grupului infracţional.
În cursul anului 2010, inculpatul Bogatu Eugen, director al Direcţiei Domenii Portuare şi leader al grupului infracţional, s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Tudoran Dragoş Iulian şi Ţiripan Valentin şi a intervenit la Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operaţiuni ilicite de import de mărfuri subevaluate de către o societate comercială. De asemenea, în data de 22 octombrie 2010, inculpatul Bogatu Eugen a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin şi Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să îşi achite „taxele" către membrii grupului infracţional.
În perioada 2010-2011, inculpaţii Cadîr Sunai, director al D.R.A.O.V. Constanţa, Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Bratu Liviu Costel, în calitate de adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat descris mai sus prin folosirea în mod discreţionar a funcţiilor publice deţinute.
La rândul său, inculpatul Olteanu Claudiu-Constantin, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, atât singur, cât şi împreună cu subordonaţii săi Milea Adrian şi Roşculeţ Valentin, prin intermediul comisionarului Tudoran Dragoş Iulian, a pretins diverse sume de bani de la mai mulţi intermediari vamali şi importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai şi Catargiu Laurenţiu. Banii au fost pretinşi atât în scopul de a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de a permite intrarea în ţară, în mod ilegal, a unor containere cu mărfuri din import, cât şi în scopul de a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, prin procesarea respectivelor containere, permiţând accesul lor în ţară, în loc să fie blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil.
De asemenea, în schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin şi Budăi Sorin, Olteanu Claudiu Constantin a pus la dispoziţia membrilor grupului informaţiile necesare desfăşurării activităţilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Didilescu Ioan-Dan, inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Constanţa, a pretins de la Iordănescu Marian-Ionuţ, comisionar vamal în cadrul S.C. Marinco S.R.L., diverse sume de bani în scopurile menţionate mai sus.
În lunile iunie şi septembrie 2010, inculpatul Pătraşcu Adrian Sorin, ofiţer de poliţie, comandantul „Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.), a pus la dispoziţia inculpaţilor Guo Ning, comerciant chinez şi Ţiripan Valentin, comisionar vamal, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L., informaţii confidenţiale deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi de natură să le protejeze acestora activitatea infracţională. În schimb, acesta a primit mărfuri importate din China şi băuturi alcoolice.
La data de 16 februarie 2011, inculpatul Scrioşteanu Ionuţ Marius, şef al Biroului Vamal Slobozia, a primit de la Tudoran Dragoş-Iulian suma de 5.700 USD, colectată de la un client al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanţa, pentru a încheia în mod ilegal 6 operaţiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.
În perioada de referinţă, comisionarii vamali: Pilcă Aurelian Cătălin, Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin (personal sau împreună cu Ciobanu Mihai, intermediar vamal), Budăi Sorin, Iordănescu Marian-Ionuţ şi Păun Corneliu au avut rolul de a intermedia activitatea de dare şi luare de mită între funcţionarii publici cu atribuţii de control din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi beneficiarii acestor activităţi de introducere în ţară de mărfuri în mod ilegal (cum ar fi inculpaţii Catargiu Laurenţiu, Dodu Marin, Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi). Spre exemplu, inculpatul Budăi Sorin s-a angajat să remită inculpatului Bogatu Eugen importante sume de bani de la Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, în condiţiile în care respectivii bani erau parţial destinaţi şi lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru permiterea intrării în ţară a unor containere cu mărfuri introduse în vamă.
La rândul său, inculpatul Păun Lucian, angajat al Container Clearance Services S.R.L. Constanţa, a exercitat rolul de intermediar în comunicarea dintre şeful său, Tudoran Dragoş Iulian şi lucrătorii vamali.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 23 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor 28 de inculpaţi menţionaţi mai sus pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca în data de 24 mai 2011 să fie prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră."
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp