Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:47 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale despre reforma europeană a drepturilor de autor pe internet

ro

27 Mar, 2019 22:11 1816 Marime text
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a declarat marţi seara că reforma europeană a drepturilor de autor pe internet va fi în favoarea autorilor, care vor fi remuneraţi corect şi că acuzaţiile aduse acestei directive sunt nefondate, conform Agerepres.ro

"Au apărut în presă foarte multe articole, acuze, dar sunt nefondate, pentru că nici măcar cei care au acuzat nu au văzut această directivă, nu au văzut forma finală. Sunt chestiuni de manipulare şi doar presupuneri. Este o directivă asupra căreia se lucrează de trei ani de zile. Austria a încercat să finalizeze această directivă în luna decembrie. Au mai avut câteva articole pe care nu au reuşit să le negocieze. Am terminat noi negocierile, iar în final 23 de state europene au susţinut şi susţin această directivă. S-a votat ieri în Parlamentul European. Mai durează din punct de vedere tehnic vreo două luni de zile, iar pe urmă fiecare stat european are o perioadă de doi ani în care poate să transpună directiva conform legislaţiei fiecărei ţări europene. Această directivă nu face altceva decât să clarifice anumite lucruri, să fie în favoarea tuturor celor care produc muzică, filme, teatru, alte chestiuni ce se găsesc pe internet, astfel încât aceştia să fie remuneraţi corect în funcţie de munca pe care au depus-o", a precizat Breaz, pentru TVR 1.


Ministrul a menţionat că, în momentul în care cineva foloseşte un anumit material, va trebui să îl contacteze pe autor, în vederea încheierii unui contract.

"În momentul în care cineva foloseşte un anumit articol, trebuie şi este obligat de această directivă să contacteze autorul materialului respectiv - material spunând generic - şi să discute, să încheie un contract prin care persoana respectivă să fie remunerată corect şi în funcţie de profitul pe care îl generează, practic, pentru anumite companii materialul ce aparţine unui anumit autor. E greşit să se spună că blochează, că vor dispărea anumite site-uri. (...) Nu va avea absolut nimeni de suferit. Nici cititorii, dimpotrivă. Vor avea de câştigat, vor avea ştiri de calitate, vor avea informaţii, filme, muzică de foarte bună calitate. Vom avea un echilibru. Iar autorii vor fi remuneraţi corect", a adăugat el.


Breaz a explicat că acest lucru ar urma să fie valabil şi în cazul distribuirii pe pagina de facebook a unei piese muzicale.

"Da, poate fi share-uită piesa respectivă pe pagina dumneavoastră, dar la un moment dat veţi fi contactat de cineva, pentru că în momentul în care aţi share-uit piesa respectivă, se consideră că (...) s-ar putea să câştigaţi ceva în urma difuzării. Dar nu se pune problema aşa. Dar cei care vor avea exclusivitate asupra drepturilor de autor pentru o anumită piesă cu siguranţă vă vor sesiza la un moment dat", a mai precizat ministrul.


Parlamentul European a adoptat marţi cu 348 de voturi pentru şi 274 voturi împotrivă reforma europeană a drepturilor de autor pe internet, un text foarte aşteptat de media şi lumea culturală, dar contestat de platformele americane şi susţinătorii libertăţii internetului. 

Agerepres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii